У петак и суботу „Дани Војина Комадине“

11.12.2019. 13:13
0
ИЗВОР: СРНА

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву ће у петак и суботу, 13. и 14. децембра, организовати манифестацију „Дани Војина Комадине“, у оквиру које ће бити одржан први научни скуп „Савремено и традиционално у музичком стваралаштву“.

Отварање манифестације предвиђено је за петак, 13. децембра, у 13.30 часова у сали Музичке академије, док су изјаве за новинаре планиране за 13.00 часова, најављено је из Академије.

Током два дана манифестације биће одржана предавања из области музикологије, музичке педагогије, музичке теорије и извођаштва.

У петак, 13. децембра, у 19.30 часова биће одржан концерт на којем ће бити промовисан компакт диск „Тражим помиловање“, вокални опус за глас и клавир Војина Комадине, а на концерту ће наступити сопран Клаудија Кркотић и пијаниста Соња Радојковић.

У суботу, 14. децембра, у 12.00 часова биће промовисана књига „Аналитички приказ музичког дјела кроз призму и интеракцију различитих музичких динамика“, аутора Валентине Дутине и Иване Церовић.

Војин Комадина рођен је 1933. године у Карловцима у Краљевини Југославији, а рано дјетињство провео је у Бару, Котору, Бихаћу и Сремској Каменици, гдје је његов отац службовао као официр. Од 1941. године породица се настањује у Београду који им постаје трајнија дестинација.

Средњу музичку школу „Станковић“ завршио је у Београду, а први наступ као композитор имао је у Тузли 1954. године.

Музичку академију Универзитета у Београду уписао је 1955. године, а 1957. године прелази у Сарајево на Музичку академију, гдје је дипломирао 1960. године.

Комадина је за стваралачки рад добио велики број награда и признања – још као студент добито је неколико награда, а награђивана су његова дјела различитих жанрова – од музике за дјецу до музичко-сценских дјела.

Војин Комадина био је дугогодишњи професор на Музичкој академији у Сарајеву и члан Академије наука и умјетности Републике Српске од њеног оснивања.

Преминуо је у Београду 9. фебруара 1997. године.

Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 15m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    22h 29m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    20h 36m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    19h 24m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    2h 6m
    0