УИО скреће пажњу на увоз: Сваки трећи половњак у БиХ није имао исправне папире о поријеклу

13.09.2019. 13:04
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Управа за индиректно опорезивање БиХ је у периоду од 2016. године до августа 2019. године за путничка моторна возила, у поступак накнадне провјере увјерења о поријеклу половних аутомобила упутила укупно 10.988 доказа о поријеклу, од чега је до данас одговорено на 9.496 захтјева.

У накнадним провјерама УИО је од надлежних царинских служби запримила 6.132 позитивне провјере, 24 дјеломично позитивне провјере и 3.280 негативних провјера, док се резултати осталих захтјева за накнаду контролу још увијек очекују, саопштила је ова управа.

– За сваку негативну провјеру доказа о поријеклу, УИО је покренула поступак накнадне наплате увозних дажбина и по том основу наплатила вишемилионски износ. Ради се о накнадној наплати увозних дажбина од већег броја физичких и правних особа које су увозиле половна путничка возила у БиХ – наводе из УИО БиХ.

Подсјећају да је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ обавијестило Управу за индиректно опорезивање да су произвођачи моторних возила марки “ауди”, БМW и “фолксваген” одлучили да од почетка 2016. године за кориштена возила више неће издавати изјаве на основу којих царинске службе земаља извозница издају увјерења о поријеклу ЕУР 1.

Након тога УИО је покренула поступке појачане накнадне контроле увјерења о поријеклу за увоз возила ових марки.

-Када увозник било које робе у БиХ, па тако и возила, уз осталу документацију, у царинском поступку увоза достави и доказ о поријеклу – Образац ЕУР 1, остварује право да буде ослобођен од плаћања царине, јер се ради о производу с поријеклом из неке од земаља с којима БиХ има потписан уговор о слободној трговини.

С обзиром на то да је Удружење аутомобилске индустрије у Њемачкој одлучило да од 2016. године не издаје потребан документ за прибављање обрасца ЕУР 1 за кориштена возила марки “ауди”, БМW и “фолксваген”, јер су за кориштена возила потребни велики напори да се докаже европско поријекло, Управа за индиректно опорезивање је у периоду од 2016. до августа 2019. године за путничка моторна возила, у поступак накнадне провјере упутила укупно 10.988 доказа о поријеклу, од чега је до данас одговорено на 9.496 захтјева – наводе из УИО БиХ.

Посебан је проблем, истичу, неуједначено поступање земаља чланица Европске уније кад је у питању издавање, овјеравање и накнадна провјера доказа о поријеклу – ЕУР 1 образаца за кориштена путничка моторна возила.

– Велики број негативних провјера стигао је из Њемачке и Аустрије, док Холандија и даље издаје доказе о европском поријеклу и потврђује европско поријекло за исту врсту робе – кориштена возила. Ово је разлог што велики број увозника оваквих аутомобила исте купи у некој од земаља ЕУ, што се види из приложене фактуре, а извозно царињење обави у Холандији, јер углавном и само ту могу добити доказ о поријеклу.

Слична пракса раније је била и у Словенији, али је прекинута. Такође, како од Царинске управе Белгије у овом периоду УИО добија велики број негативних резултата накнадне провјере доказа о поријеклу за кориштена возила истог извозника и истог увозника, наметнуло се питање зашто и даље Царинска управа Белгије прво издаје позитивна увјерења о поријеклу, а након проведеног поступка накнадне провјере истих доставља у УИО негативне резултате!? – истичу из УИО.

Како истичу, неуједначено поступање на овакав начин довело је у неравноправан положај увознике у БиХ, па и извознике ове робе из ЕУ, значајно увећало трошкове, повећало обим рада царинских служби, појачало сумњу у испуњеност услова за издавање доказа, као и примјену преференцијалне стопе царине.

О томе је УИО информисала и царинске управе Холандије и Белгије, те Европску комисију у Бриселу, тражећи конкретна објашњења и једнообразно поступање.

-Нажалост, до данас УИО није добила конкретан и јасан одговор – истиче се у саопштењу.

Због свега тога, УИО се обратила и Министарству спољне трговине и економских односа БиХ са молбом да се сагледа могућност за изналажење рјешења око издавања и накнадне контроле издатих доказа о поријеклу робе у оквиру важећих Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ и Регионалне конвенције о пан-евро-медитеранским преференцијалним правилима о поријеклу робе.

-Овакво различито поступање земаља ЕУ, кад је у питању издавање и накнадна контрола доказа о поријеклу обрасца ЕУР – 1, изузетно негативно утиче на пословање порезних обвезника који се баве увозом моторних возила у БиХ, изазива додатне трошкове и грађанима БиХ, те подстиче различите дезинформације у јавности – наводе из УИО, те додају да је њихова дужност, те министарства и свих осталих институција земаља потписница Споразума о стабилизацији и придруживању да обезбиједе слободну трговину и примјену важећих прописа, али да се то тренутно не дешава када је у питању поступање земаља чланица ЕУ у поступку издавања и накнадне провјере доказа о поријеклу за половне аутомобиле.

Коментари 0
Повезане вијести
Колико се за куповину половног аутомобила мора радити у БиХ, а колико у региону? Колико се за куповину половног аутомобила мора радити у БиХ, а колико у региону?
Падаће цијене половњака и у БиХ? Падаће цијене половњака и у БиХ?
Половна возила полако достижу цијену нових Половна возила полако достижу цијену нових
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    9h 5m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    23h 19m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    21h 26m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    2h 56m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    20h 14m
    0