Упућено око 120 приговора због непоштовања права потрошача

17.09.2019. 10:05
0
ИЗВОР: Срна

Од почетка године Удружењу грађана "Женски интерактивни рурални центар" Источно Сарајево упућено је око 120 приговора грађана због непоштовања њихових права као потрошача, а највећи број је био из домена Закона о одржавању зграда, те телекомуникационих и комуналних услуга.

Портпарол овог удружења Сњежана Росуљаш напоменула је да је поштовање права потрошача, као темељног људског права, један од предуслова за равномјеран развој друштва, првенствено економски, а потом и друштвени.

Она је истакла да је Удружење грађана "Женски интерактивни рурални центар" од 2016. године почело интензивно да се бави заштитом потрошачких права грађана у Сарајевско-романијској регији, када је уписано у регистар Министарства трговине и туризма Републике Српске.

Росуљашева је навела да се у протекле три године највише приговора грађана односило на услуге од општег економског интереса - телекомуникације, вода, комуналне услуге, електрична енергија, затим на куповину производа и услуга у трговачким ланцима и приватним радњама.

-Највише приговора рјешавали смо споразумом потрошача и трговаца, а неријетко смо предузимали и кораке према Републичкој управи за инспекцијске послове-, рекла је Росуљашева Срни.

Она је појаснила да велики број грађана у Источном Сарајеву прије 2016. године није имао могућност да бесплатно користи ову врсту савјетодавних услуга, те је Удружење грађана "Женски интерактивни рурални центар" постало препознатљиво по овом дјеловању.

Росуљашева је напоменула да у Српској постоји координисан ланац заштите права потрошача која су загарантована законом.

-У првом кораку помажемо потрошачу да напише приговор на основу чланова садржаних у Закону о заштити права потрошача Републике Српске. Потрошач упућује приговор трговцу, на шта је он дужан да одговори у року од осам дана, те се уписује у књигу рекламација-, истакла је Росуљашева.

Она је додала да, уколико одговор на приговор буде позитиван, трговац и потрошач рјешавају проблема споразумним путем, а ако буде незадовољавајући за потрошача, Удружење се укључује као ментор у рјешавање неспоразума.

-Ако трговац не жели законски оправданом захтјеву потрошача да удовољи, тада помажемо потрошачу да напише приговор Републичкој управи за инспекцијске послове, гдје они поступају по примљеном захтјеву, те обично тада права потрошача буду задовољена-, истакала је Росуљашева.

Она је додала да потрошач, уколико није задовољан исходом, може своја права да тражи вансудским путем, и то при Арбитражном одбору за потрошачке спорове који се формира у Привредној комори и Занатско-предузетничкој комори Републике Српске.

Росуљашева је напоменула да је Удружење грађана "Женски интерактивни рурални центар" Источно Сарајево, у сарадњи са тржним центрима, организовало едукације о правима и обавезама трговаца у купопродаји, те одржало заједничку конференцију трговаца, Републичке управе за инспекцијске послове, Министарства трговине и туризма, а све с циљем унапређења квалитета пружања услуга крајњим корисницима.

Она је додала да се тренутно активно ради на формирању савјетодавног тијела које би требало да буде у саставу општина као орган који ће радити на унапређењу рада институција од општег економског интереса.

Росуљашева је навела да је са Центрима цивилних иницијатива /ЦЦИ/, а у оквиру подршке ЕУ, потписан једногодишњи уговор о активностима у вези са сузбијањем корупције у здравственом сектору у Сарајевско-романијској регији.

Према њеним ријечима, главни циљ је да се увођењем правних прописа утиче на смањење коруптивних радњи у здравственом систему установа из Сарајевско-романијске регије, Клиничко-универзитетском центру у Сарајеву, те домовима здравља са подручја Кантона Сарајево.

Говорећи о активностима Удружења, које је формирано у децембру 1997. године, Росуљашева је напоменула да ова асоцијација ради на заштити људских права и унапређењу положаја жена у друштву.

Она је навела да рад овог удружења обухвата и заштиту жртава породичног насиља и упућивање на пружање бесплатне правне помоћи, економско оснаживање жена из руралних средина кроз подршку развоју предузетништва, организовање сајмова за жене из руралних средина, организовање едукативних радионица за жене и друго.

Росуљашева је додала да их грађани могу контактирати путем мејла zenatrnova©yahoo.com, а канцеларија Удружења се налази у Карађорђевој улици број осам у Источном Новом Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    17h 40m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    15h 9m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    9h 23m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    14h 27m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    5h 35m
    0