Уз помоћ 10 златних правила уштедићете гориво и новац

0
384

У вожњи, нарочито током гужви на путу, прилично се оптерећујемо колико бензина трошимо. Са уз само мало пажње и размишљања у вожњи можете да уштедите и до 20 одсто горива. Потребно је само да обратите пажњу на десет ствари док сте за воланом аутомобила, и примијетићете да сте смањили “посјете” бензинским станицама.

  1. Њежно с папучицом гаса

Наравно да је прво и основно правило штедљиве, као уосталом и сваке друге вожње њежно и “паметно” поступање с папучицом гаса. Држите обртаје у најповољнијем распону. Када постигнете жељену брзину, пребаците у највиши могући степен преноса и одржавајте брзину.

  1. Не возите у “леру”

Погрешно је дуго се “котрљати” до семафора у празном ходу. Аутомобил, зависно од мотора, троши од 0,5 до једне литре горива на сат док при кочењу мотором електроника искључује убризгавање горива у цилиндре и тако практично у тим тренуцима смањује потрошњу на нулу.

  1. Испразните пртљажник

Немојте да се возите с непотребним теретом у аутомобилу. Сваких 100 кг оптерећења повећава потрошњу за око пет одсто.

  1. Искључите мотор у мјесту

Многи нови аутомобили данас долазе са саставом старт-стоп који искључује мотор док ауто стоји, чиме се у градској вожњи може знатно уштедити. Можете и сами искључити аутомобил кад знате да ћете мало дуже стајати – рецимо ако вам се управо угасио семафор “пред носом” .

  1. Успорите

Уколико возите 120 по ауто-путу умјесто 140 км/час, можете смањити потрошњу и до 15 одсто.

  1. Уклоните непотребне носаче

Кровне кутије изврсно су рјешење за вишак пртљага, али битно повећавају потрошњу.

  1. Возите константном брзином

Кочењем расипате кинетичку енергију, а онда трошите гориво да је поново “створите”. Спортска вожња с много наглих убрзања и кочења може повећати потрошњу и до 50 одсто.

  1. Штедљиво с клима-уређајима

Искључите уређај на нижим брзинама. Око 90 км/х вишак горива који троши клима изједначује се с повећаном потрошњом због отворених прозора, па се на већим брзинама клима више “исплати”.

  1. Провјерите притисак у гумама

Гуме на аутомобилу увијек би требало да буду под притиском који је прописао произвођач, и због потрошње горива, али и због многих других разлога – од приањања за подлогу до равномјерног трошења.

  1. Редовно одржавајте аутомобил

Најмање троши исправан аутомобил. Старо уље, напола зачепљени филтер и слични резултати немара одражавају се и на потрошњу горива.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име