Вјерници походили Мркоњиће – родно село Светог Василија Острошког

0
987

У колони вјерника која сваког 12. маја походи Мркоњиће данас се посебно издвајала десетогодишња Катарина из Брчког. С родитељима је стигла у родно мјесто Василија Острошког и то великим поводом.

“Дошла сам из Брчког у Требиње да се крстим. Први пут сам овдје и лијепо ми је јако”, рекла је Катарина Куленовић.

Лијепо је данас било и осталим многобројним вјерницима који су пристигли у кршевито, херцеговачко село. Многи су прешли километре и километре да би пруисуствовали литургији у цркви која је саграђена на темељима родне куће великог свеца.

Ипак, најпоноснији су данас били мјештани Мркоњића. 12. мај за њих је, увијек, посебан.

“Све најљепше у животу што може неки човјек да дочека то значи за Мркоњићане, а они су посебно радосни када виде ову младост да долазе да се моле свевишњем господу и Светом Острошком Василију, слава му и милост”, рекао је предсједник Црквеног одбора Мркоњићи Раде Бошковић.

Свету архијерејску литургију данас су служила тројица владика, Григорије, Атанасије и Владика западно-амерички Максим. Послије богослужења вјерници су у литији дошли до старе цркве Св. Николе која је недавно обновљена.

“Овдје се десило још нешто лијепо, људи су обновили стару цркву. Зато смо сишли данас, то је древни обичај да се иде од цркве до цркве”, рекао је владика Григорије.

Мошти светог Василија Острошког чувају се у манастиру Острог у Црној Гори, па је претходних дана из Херцеговине под Острог отишло више од 100 ходочасника да се поклоне светитељу.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име