Возачи, зима је све ближе, како да се припремите?

0
242

Иако је зима још увијек поприлично далеко, није згорег припремити свог лименог љубимца за хладније дане на вријеме.

Што прије почнете да мислите како да свој аутомобил заштите од хладноће, снијега, соли на путевима и других “неприлика” које зима доноси, то ћете бити спремнији за хладне изазове.

Пред почетак сваке зимске сезоне возачи се изнова суочавају са истим дилемама, али и зебњама – од тога да ли ће и када на аутомобил ставити зимске гуме, па до страха да ће их са првим мразевима издати акумулатор. Од сваког возача аутомобила очекује се да има бар нека минимална знања и свијест о томе шта треба да уради како би припремио своје возило за зиму.

Без обзира на то што се закони о безбједности саобраћаја и правилници о употреби зимских гума с времена на вријеме мијењају, здрав разум нам говори да по снијегу не треба да возимо без одговарајућих пнеуматика.

Поштујући савјете произвођача гума и стручњака, да зимске гуме не треба користити док се температура ваздуха не спусти испод 7-8 степени Целзијуса, многи возачи ће одложити замјену пнеуматика до посљедњег тренутка, како би сачували зимске гуме од претјераног хабања на нешто вишим температурама. Међутим, тако ризикују да их изненади нагло захлађење и сњежне падавине, али и да их сачекају гужве код вулканизера када сви ођедном похрле да монтирају зимске гуме. Осим тога, у прилог препоруци да се већ сада замијене љетне гуме иде и чињеница да су у периоду који је пред нама ноћне и јутарње температуре значајно ниже од дневних.

Приликом доношења одлуке када замијенити љетне гуме зимским, треба имати у виду да љетна гума, кажу стручњаци, већ на плус осам степени Целзијуса губи своја својства па слабије пријања за подлогу што проузрокује и лошије возне карактеристике (дужи је зауставни пут). Такође, важно је напоменути да у случају саобраћајне незгоде изазване недостатком зимских гума, у периоду када је њихова употреба обавезна, возач и власник таквог возила имају обавезу да сами плате сву материјалну и нематеријалну штету која може да износи и више хиљада марака.

Шта ако нећу или немам могућности да купим и монтирам зимске гуме? Актуелни правилник омогућава свима онима који из економских или било којих других разлога нису у прилици да набаве и монтирају нове зимске гуме (намјерно кажемо “нове”, јер се куповина половних никако не препоручује), да свој аутомобил потпуно легално користе током зиме и са одговарајућим љетним гумама – наравно, ако временски услови то дозвољавају.

Многи се жале на то да је куповина зимских гума додатни удар на ионако истањен буџет просјечног возача. Заиста, за оне са најнижим примањима није мала ствар издвојити одједном 120-150 евра, колико кошта најјефтинији сет од 4 зимске гуме. Ипак, треба имати у виду да ће вам, у зависности од пређене зимске километраже, нове гуме трајати више сезона, тако да се овај трошак реално распоређује на неколико година. Осим тога, чак и када бисте се зими возили на постојећим љетним пнеуматицима, и они се хабају у том периоду, па ћете раније морати да их замијените него у случају да зими користити зимске.

Још један трошак који не можете да избјегнете је замјена гума код вулканизера, уз плаћане цијене балансирања (под условом да немате и резервни сет фелни на којима се већ налазе монтиране зимске гуме, и гаражу или подрум гђе можете да их чувате преко љета). Ипак, када се све сабере, гуме представљају релативно мали трошак када се узме у обзир да од њих у великој мјери зависи ваша и безбједност ваше породице у вожњи током зиме.

Гуме нису једини зимски проблем. Полемике о куповини и употреби зимских гума често засјене друге такође важне теме када је ријеч о вожњи аутомобила зими. Јер, да бисте уопште покренули аутомобил, потребно је да имате исправан акумулатор који вас неће издати ни када се температуре ваздуха спусте далеко испод нуле. Баш као што ни зимске гуме не купујете пред сваку зимску сезону, и акумулатор је ставка коју ћете морати да мијењате на сваких неколико година, па ћете трошак од минимално 35-40 евра, колико коштају јефтинији акумулатори, “распоредити” на дужи период. Ниске зимске температуре могу бити кобне за старије акумулаторе, а они који су зрели за замјену показаће то већ при првим мразевима, дужим верглањем или потпуним отказивањем.

Генерално, требало би да сте мирни ако је ваш акумулатор још увијек у гарантном року (обично 2-3 године), али ако је старији пожељно је преконтролисати га у сервису уочи зиме и по потреби замијенити. Ако аутомобил не намјеравате да користите у дужем периоду, извадите акумулатор и допуните га прије сљедеће употребе. У случају веома дугог мировања, најбоље је акумулатор допуњавати једном мјесечно.

Антифриз је још једна веома битна ставка који треба да преконтролишете на вашем аутомобилу уочи зиме и појаве мразева, јесте расхладна течност. Љети вам је било довољно да летимично баците поглед испод хаубе и увјерите се да је ниво ове течности у преливном суду између ознака “мин” и “маџ”, али током зиме је од виталне важности за мотор вашег аутомобила да антифриз ђелује и да се расхладна течност неће смрзнути чак ни на најнижим температурама које могу да захвате наше поднебље.

У принципу, најбоље је да вам приликом сваког редовног малог сервиса, који се обавља бар једном годишње, мајстор провјери својства расхладне течности, али ако на сервису нисте били дуже од годину дана, обавезно преконтролишите код мајстора стање антифриза уочи наступајуће зиме.

Брисачи, течност за вјетробранско стакло, “кедери”… Јесен и зима су годишња доба када ћете због обилнијих падавина чешће него иначе користити брисаче. Зато је посебно важно да у овом периоду истрошене метлице брисача обавезно замијените новим.

Са друге стране, због прљавијих коловоза у зимским условима саобраћаја, од нових брисача нећете имати много користи ако немате одговарајућу течност за прање “шофершајбне” која се неће заледити у бризгаљкама на мразу. Не заборавите да одмах након куповине зимске течности за стакла активирате уређај за прскање довољно дуго да средство против смрзавања прође кроз читаву инсталацију, до саме прскалице

Ниске температуре у комбинацији са сњежним падавинама или високом влагом у ваздуху утичу на то да се мале количине воде које доспију између оквира врата и заптивне гуме (кедера), али и у браву у вратима – смрзну, због чега ћете имати муку да отворите врата. Чак и ако вам то пође за руком примјењујући силу, на тај начин оштећујете кедер. Да се то не би дешавало, потребно је уочи првих мразева и сњежних падавина премазати ове гумене селове средством против мржњења, или обичним глицерином који можете купити у свакој апотеци. Како се не би ледиле, браве испрскајте подмазујућим и антикорозивним спрејом (као што је ЊД 40). Ове поступке понављајте периодично током цијеле зиме.

Иако претпостављамо да за већину вас ови савјети нису непознаница, ипак није на одмет да се сви заједно подсјетимо најважнијих ставки приликом припреме аутомобила за зимске услове вожње. Овог пута нисмо се бавили неким ситницама, које су такође саставни дио живота сваког возача који користи свој аутомобил зими, као што су стругачи леда, метлице за чишћење снијега и слично. Те ставке су вам такође неопходне и већина возача их је вјероватно негдје одложила након прошле зиме, па само треба да их пронађе. У сваком случају, њихову набавку можете да рјешавате “у ходу”, када се приближи почетак сњежних падавина.

Што се тиче уља, на првом мјесту, чувајте се фалсификата – има их свуда и притом су паковања толико вјерно копирана да ни искусан продавац уља не може да примијети разлику. Квалитет и одговарајуће карактеристике уља су нарочито важни у зимском периоду, приликом јутарњег старта мотора.

Уколико вам се заледи брава на аутомобилу, узмите глицерин за кедере. Њим намажите гумене дијелове у оквиру врата и спријечите појаву леда на тим мјестима. Уколико вам током ноћи заледе стакла, најбоље је користити течност за прање вјетробранског стакла, док са стругањем треба бити максимално опрезан. Било да возите аутомобил са дизелским или бензинским мотором, током зиме је посебно важно да количина горива у резервоару не пада испод 1/3.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име