На данашњи дан

0
2900

Данас је четвртак, 29. јун, 180. дан 2017. До краја године има 185 дана.

1873. – Рођен српски писац Петар Кочић, национални борац против аустроугарске окупације Босне и Херцеговине. По повратку са студија славистике у Бечу и службовања у Србији и Скопљу дуго је био без посла, осуђиван је и тамновао је у Бањалуци и Тузли. У Бањалуци је покренуо лист „Отаџбина“, који је често забрањиван. Почео је с пјесмама, али је убрзо прешао да пише прозу. Једрим и сажетим приповиједањем и свјежим поетским језиком снажно је приказао планински завичај, живот у њему и судбину сељака, а у сатирама је бритко критиковао прилике у којима су живјели потлачени босански сељаци под аустроугарском окупацијом. Дјела: сатире „Јазавац пред судом“, „Суданија“, збирке приповиједака „С планине и испод планине“, „Јауци са Змијања“.

1921. – У Београду покушан атентат на регента Александра Карађорђевића док се враћао из Скупштине у којој је озаконио Видовдански устав. Са скела недовршене зграде на углу Милошеве и Масарикове улице молерски радник Спасоје Стејић бацио је бомбу на регентову кочију, али је она запела за телефонске жице и експлодирала, не погодивши циљ. Стејић је потом осуђен на смрт, али је пресуда преиначена на 20 година робије.

1922. – Рођен српски писац Васко Попа, члан Српске академије наука и умјетности, најпревођенији српски пјесник у другој половини 20. вијека. Називан је језичким чудотворцем и посљедњим великим оригиналним пјесником. Дјела: збирке пјесама „Кора“, „Непочин-поље“, „Споредно небо“, „Усправна земља“, „Вучја со“, „Живо месо“, „Кућа насред друма“, „Рез“, антологија народних умотворина „Од злата јабука“, антологија поетског хумора „Урнебесник“.

1939. – У првом комерцијалном лету преко Атлантика авион „Дикси Клипер“ долетио из САД у Лисабон.

1992. – Савезна Република Југославија саопштила да се одриче учешћа на самиту Конференције о европској безбједности и сарадњи 9. и 10. јула 1992. године, због једностраних и произвољних оптужби КЕБС-а да је само СРЈ крива за рат у бившој Босни и Херцеговини.

1992. – Припадници Војске Српске Републике БиХ повукли се са сарајевског аеродрома „Бутмир“ и предали га јединицама УНПРОФОР-а.

1995. – Умрла америчка филмска глумица Лана Тарнер, једна од најсјајнијих звијезда Холивуда педесетих година 20. вијека. Филмови: „Они неће заборавити“, „Љубав је снашла Ендија Хардија“, „Др Џекил и мр Хајд“, „Поштар увијек звони двапут“, „Кас Тимберлан“, „Градић Пејтон“, „Имитација живота“, „Љубав има много лица“, „Монсунске кише“.

1999. – Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Петар Мандић преминуо на Војно-медицинској академији у Београду.

2000. – Високи представник за БиХ Волфганг Петрич суспендовао примјену Закона о приватизацији станова у државном власништву у Републици Српској, који је требало да ступи на снагу 25. јула. ОХР оцијенио да закон није у складу са Анексом 7 Дејтонског споразума и са законима Српске и да Текст усвојеног Закона не отвара никакве перспективе у економском смислу.

2001. – Предсједник југословенске Владе Зоран Жижић поднио оставку.

2001. – Шефови дипломатија земаља насљедница бивше Југославије потписали у Бечу Споразум о расподјели имовине бивше заједничке државе.

2001. – Европска комисија саопштила да је на Донаторској конференцији за СР Југославију прикупљено 1,28 милијарди долара обећане помоћи и оцијенила овај резултат као „веома позитиван“.

2001. – НАТО одобрио план за слање до 3.000 војника у Македонију који ће бити задужени за прикупљање и уништење оружја албанских екстремиста.

2001. – Генерална скупштина УН потврдила је други петогодишњи мандат Кофија Анана на положају генералног секретара УН.

2004. – Бивши предсједник и бивши премијер Републике Српске Крајине Милан Бабић /48/ осуђен пред Хашким трибуналом на 13 година затвора због прогона и злочина против човјечности и саучесништва у удруженом злочиначком подухвату уклањања несрпског становништва са готово једне трећине територије у Хрватској.

2007. – Израелски предсједник Моше Кацав поднио оставку након што је признао кривицу за сексуалне преступе према женама, запосленим у кабинету.

2008. – Папа Бенедикт Шеснаести позвао хришћане на јединство и превазилажење подјела између православаца и католика.

Архива

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име