За безбједно туширање: Иноватори из Градишке осмислили хидроелектрични прекидач бојлера

0
509

Само један клик на прекидач за безбједно туширање. За оне који и то заборављају стиже ново рјешење – хидроелектрични прекидач бојлера. Иако је бојлер укључен, сензор би прекинуо проток струје чим се пусти топла вода.

Милутину Ружићу и Драгану Буњевцу из Градишке није било тешко да га осмисле.

“Једноставно идеја. Постоји, рецимо, принцип код проточног бојлера који се налази у кухињи на примјер. Такав принцип бојлера јесте да, пошто је малог капацитета, када ви пустите топлу воду он једноставно осјети да нема топле воде и он аутоматски пали бојлер. Ми смо отприлике искористили такву шему и обрнули процес”, прича Драган Буњевац, иноватор.

То је и даље само пројекат. Драган прича да још нема заинтересованих за његову израду, иако је другачији од осигурача у продаји. На полицама тржних центара могу се наћи склопке за бојлере, али је њихов принцип рада другачији. И стручњаци тврде да би нови патент био сигурнији од свих који се увелико продају.

“Код технологије која тренутно постоји на тржишту, то је Феед-склопка, долази до искључења електричног поља непосредно послије удара електричне струје. Значи, ви сте већ осјетили удар. А код ове хидроелектричне склопке, значи иновације која је у питању, долази до искључења електричног поља приликом самог отварања топле воде. Тако да ту не може доћи уопште до струјног удара”, објашњава Милисав Марковић, инжењер машинства.

За тај пројекат млади иноватори су већ ове године награђени сребрном плакетом и дипломом на изложби идеја, а такмичиће се и за најбољу технолошку иновацију Српске. Надају се да ће прикупити новац за заштиту свог патента. Од Владе Српске нису добили ни марку. Из Министарства науке и технологије већ раније су објашњавали да пројекте награђују само путем конкурса.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име