Зашто ћути српска већина у Фочи?

0
919

Предсједник Скупштине општине Фоча Изет Спахић недавно је јавно, са скупштинске говорнице, првог предсједника Републке Српске Радована Караџића назвао највећим ратним злочинцем.

То је изазвало огорчење и негодовање члавова Борачке организације у Фочи, али их је још више повриједила чињеница да владајућа већина није подржала њихов захтјев за Спахићеву смјену.

Одговарајући на увреде упућене СДС-у, на претпосљедњој сједници Скупштине општине Фоча, одборник СДС-а Душан Бодирога поновио је историјат и значај те сранке за Републику Српску, на шта му је предсједник фочанског парламента Изет Спахић одговорио да је Радован Караџић највећи ратни злочинац.

“Одмах сам реаговао и рекао му да се тако не може понашати у Фочи, која је поднијела велику терет у стварању Републике Српске, та де је Радован Караџић наш предсједник који је са борцима створио Републику Српску”, истиче Душан Бодирога.

Изјава Изета Спахића увриједила је и борце, али још више их погађа чињеница да им представници скупштинске већине нису дозволили да говоре на сљедоћеј сједници и изнесу захтјев за Спахићеву смјену.

“Борци неће дозволити да нас неко вријеђа, а поготово тај Изет Спахић, предсједник Скупштине општине, који има три љиљана – то зна цијела Фоча”, поручује предсједник Борачке организације Фоча Срђан Станковић.

,,Наш план је да блокирамо одржавање сједница Скупштине општине Фоча док се не смијени предсједник Скупштине и у томе ћемо истрајати”, тврди Станковић.

Да би се на дневном реду нашла смјена предсједника Скупштине општине Фоча, потребно је да то предложи бар трећина од 25 изабраних одборника. Опозиција тренутно има само 5 одборника, јер је након формирања локалне власти 2016. у редове владајуће коалиције прешло чак 6, тада опозиционих одборника.

“Према опробаном рецепту из Народне скупштине, власт је уцјенама или привилегијама купила шест одборника, тако да сада у опозицији има само нас пет. Два одборника СДС-а и троје из НДП-а”, објашњава одборник СДС-а Душан Бодирога.

Већину у Скупштини општине Фоча тренутно чине СНСД, ДНС, Уједињена Српска, Успјешна Српска и два одборника СДА. ПДП формално није у власти, али подржава одлуке већине. Нико од њих 20 није подржао захтјев за смјену предсједника Скупштине Изета Спахића, а начелник општине СНСД-ов Радисав Машић чак је рекао да политички живот у Фочи не могу креирати невладине организације већ политичке патрије.

“Оно што је мене као човјека забољело јесте то што су они сагнули главе и савили кичме”, каже предсједник Општинског одбора СДС-а Фоча Миливоје Достић и пита:

“Зашто је ћутала српска већина у Фочи? Да ли због личних интереса или интереса њихових ментора?”

Достић истиче да је срамно што су одборници владајуће већине покушали да забране присуство Борачкој организацији на сједници и што на крају нису подржали захтјев бораца да се смијени Изет Спахић.

“Коначно су пале маске. Сад се види ко је ко. Ко су стварне патриоте, а ко су лажне патроте. Сматрам да ће, када дође вријеме, народ Фоче на прави начин знати да казни актуелну већину”, поручује Достић

О увредама на рачун Радована Караџића, које су изречне јавно са скупштинске говорнице у Фочи и понижавању Борачке организације покушали смо разговарати и са начелником општине и одборницима скупштинске већине.

Начелник није одговарао на телефонске позиве, а ни одборници које смо контактирали нису били расположени за изјаве. Није то чудно, јер како одговорити на питање ко то има право да креира политички, па и сваки други живот у Фочи, али и цијелој Републици Српској – ако немају борци?

Да ли је за владајућу коалицију у Фочи важнији Изет Спахић и два гласа СДА него Борачка организација?

Да ли ће лидер СНСД-а, чији одборници нису реаговали на увреде упућене Радовану Караџићу, вратити орден којим га је, како се често хвали, одликовао тај исти Радован Караџић?

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име