Зашто је битно да имате све четири зимске гуме, а не само двије?

0
698

У општој оскудици новца и све вишим трошковима посједовања и одржавања аутомобила, возачи су приморани да се сналазе на разне начине како би задовољили законске норме и основно одржавање возила.

Један од типичних начина “уштеде” је свакако кориштење комбинације зимско-љетних пнеуматика на возилу.

Друга, ништа боља опција је докупљивање само једног пара нових зимских пнеуматика док се за други пар бирају они мање истрошени или чак половни.

Можемо рећи смртоносна комбинација која је убитачнија од употребе љетних гума током зиме.

Овдје се ради о простим законима физике прије свега. Уколико пођемо од претпоставке да нова зимска гума има бољу тракцију и приањање од љетне или оне истрошене онда је неспорно да се на различитим осовинама јављају и различите силе.

Уколико се на аутомобил поставе нове зимске гуме на предње точкове који су махом и погонски, а на задњим точковима оставимо љетне или зимске истрошене гуме возач може бити у великом проблему.

У таквој комбинацији различитих пнеуматика приликом изненадне промјене правца могућа су изненађења. Нове зимске гуме се “држе” за подлогу док је тракција задњих значајно мања. Наравно, због смањеног грипа на задњој осовини, проклизавање је неминовно као и губитак контроле над возилом.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име