Зашто се свемир још није распао?

0
297

Према свим прорачунима, свемир је требало да нестане истог тренутка када је и створен, али се то није десило, а разлог за то још није познат научницима.

На почетку свега, према стандардном моделу, постојале су једнаке количине материје и антиматерије. Да су се равномjерно поништавале, како је и очекивано, ништа више не би постојало.

Истраживачи већ годинама покушавају да пронађу неко објашњење због ког свемир, и ми у њему, још постоји, али без успjеха.

“Према свим досадашњим мjерењима, постоји симетрија између материје и антиматерије у погледу масе, наелектрисања и других фактора, што значи да свемир уопште не би требало да постоји”, каже Кристијан Смора, аутор нове студије спроведене у CERN-у.

“Неке разлике између материје и антиматерије морају да постоје, али ми не можемо да их нађемо.”

Једно објашњење било је да антиматерија и материја имају другачији магнетизам, али је ново истраживање показало да су идентичне чак и у том погледу.

Нова студија, предвођена др Смором, мjерила је антипротоне и показала да су потпуно идентични протонима.

Истраживачи се надају да ће сада моћи да испитају њихова својства још детаљније, захваљујући новим методама, а неки се већ поигравају са врло занимљивим идејама – шта ако антиматерија има “наопаку” гравитацију?

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име