Зашто сви пасоши изгледају готово исто?

0
274

На једној конференцији у октобру 1920. у Француској заувијек је промијењен начин на који путујемо. Тада је настао модерни пасош.

Пасоши свих земаља изгледају слично: Имају сличан број страница, величину и дизајн.

То је због тога што је Лига народа, организација за очување свјетског мира основана након Првог свјетског рата, установила окврина правила за штампање пасоша током Париске конференције. Тада је по први пут успостављен низ стандарда за све земље чланице.

Прије Првог свјетског рата, за путовања по Европи нису били потребни пасоши, а прелазак границе био је врло једноставан. Међутим, у рату се све промијенило.

Европске владе морале су да ограниче имиграцију и путовања из безбједносних разлога, па су провјере биле строже.

Након рата, одржавање крхке безбједности било је приоритет, али је недостатак стандардизованих докумената са подацима о путнику много отежавао посао граничарима.

Све и кад би људи имали сва документа код себе, могла се јавити сумња у њихову аутентичност.

Париска конференција о пасошима и царинским формалностима и путним картама прописала је димензије и дизајн путне документације за 42 земље чланице Лиге народа.

Тада је пасош морао имати димензије од 15.5цм x 10.5цм, 32 стране, од којих би се на прве четири налазио опис изгледа власника и лични подаци, док би се на осталих 28 биљежиле визе за улазак у оне земље у којима је пасош био валидан.

Сви пасоши су морали да имају картонски повез, а на предњој корици и назив и грб државе.

Иако су стандарди сада под управљањем Међународне организације за цивилну авијацију Уједињених нација, дизајн пасоша је готово непромијењен скоро 100 година.

Најважније промјене у стандардима били су увођење воденог жига, а онда и уградња чипова са биометријским подацима.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име