Завршен састанак Путина и Вучића: Подршка Србији око КиМ

0
295

Предсједник Србије Александар Вучић и Руске федерације Владимир Путин завршили су у Москви билатералне разговоре након којих је потписано низ споразума о сарадњи у различитим областима, а у обраћању новинарима Путин је истакао да је разговор био искрен и садржајан те најавио даљи развој и јачење односа двије земље.

Путин је у заједничком обраћању са Вучићем истакао да ће Русија наставити подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије.

Како је рекао Русија ће по питању Косова подржати сваку одлуку која ће бити постигнута између Беогарда и Приштине нагласивши да би рјешење требало да се постигне полтичким средствима у дијалогу двије стране и да буде у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН.

“Русија је заинтересована за стабилизацију прилика у региону. Руска страна ће наставити подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије”, рекао је руски предсједник.

Путин је рекао да су се разговори највећим дијелом односили на економску сарадњу уз оцјену да она расте и да ће се то и наставити и најавио да ће Русија покрити потребе Србије за гасом.

Вучић је изјавио да ће Србија у политичком смислу увијек бити захвална Владимиру Путину што је спријечио да српски народ добије жиг геноцидног народа, као и на томе што и даље има могућност да се бори за Косово и Метохију, те поновио да Србија неће уводити санкције Русији.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са Путином поновио да Србија јесте војно неутрална земља и нема тежње да уђе у војне савезе укључујући НАТО.

“Желио бих да у име Србије изразим захвалност на подршци коју нам Русија пружа у смислу очувања територијалног интегритета и суверенитета земље. Русија је увијек била пријатељ Србије”, рекао је Вучић.

Он је позвао Путина да дође на отварање храма Светог Саве које је планирано 2019. године, а у чије је опремање руска страна уложила значајна средства.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име