Жене и млади демотивисани у тражењу посла

0
365

Стопа незапослености у БиХ пала је у овој години за 4,9 процената у односу на прошлу, али статистика показује да је и даље присутан проблем прилична пасивност у потрази за послом која је посебно изражена код жена и младих.

Слика тржишта рада БиХ представљена је у анкети о радној снази коју је спровела Агенција за статистику БиХ. Подаци до којих су дошли показују да је радну снагу у БиХ у априлу чинило 1,02 милиона особа међу којима је 815.659 запослених и 210.678 незапослених, док је неактивних 1,38 милиона. Стопа незапослености пала је на 20,5 одсто са 25,4 процента из прошле године, а међу онима који су без посла највише је младих од 15 до 24 године гдје стопа незапослености досеже 45,8 одсто.

Анкетом је обухваћен и проценат активности у тражењу посла и проценат запослености, који у овој години износе 42,6, односно 33,9 одсто. Статистика показује да су мушкарци много активнији у тражењу посла од жена. Стопа запослености код мушкараца је 53,3, а активности 43,2 одсто, док свега 24,9 одсто жена заиста трага за послом. Иста ситуација је и код младих, јер је анализа показала да велики проценат није активан у тражењу посла. Статистичари нису изоставили ни вријеме чекања на посао, а утврђено је да највише незапослених, чак 82,1 одсто, запослење чека дуже од године, а свега 17,3 одсто њих је прије добило посао.

Анализирана је и образовна структура запослених, а показала је да је највише радника са средњом школом, затим слиједе они са основним или нижим образовањем, док је најмање академски образованих. Статистика показује да је и међу незапосленима иста образовна структура, јер их је највише са средњом школом, а најмање са завршеним факултетом.

Структура запослености такође је неповољна и резултати анкете су показали да чак 51,6 одсто запослених ради у услужном сектору, индустрија и грађевинарство запошљавају 29,5 одсто, а пољопривреда, шумарство и риболов 18,9 одсто радника.

Послодавци истичу да поједини незапослени нису заинтересовани за тражење посла како због малих плата, тако и због тога што планирају одлазак у иностранство.

„Послодавци се све више суочавају са недостатком радне снаге, а посебно кадра са средњом стручном спремом и одређених стручних занимања. Главни разлог за то је одлазак људи у иностранство. Недостају нам возачи, вариоци, аутомеханичари, аутоелектричари, медицински радници. Тог кадра нема довољно ни на тржишту ЕУ и сви који могу одлазе због већих плата“ – казао је потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Дејан Мијић и додаје да су послодавци спремни да финансијски подрже преквалификацију и дошколовавање како би умањили проблем.

У Савезу синдиката истичу да је одлазак у иностранство заслужан за смањење стопе незапослености, а да се не могу сагласити са тезом да жене и млади не траже активно посао.

„Квалификована и обично млада радна снага тражи запослење ван граница БиХ и то је кључни разлог за пад незапослености. Жене и даље нису примамљива радна снага великом броју послодаваца, јер увијек рачунају на то да ће због трудноће бити одсутне са радног мјеста. Ту не постоји солидарност. Израз активно тражење посла је произвољна оцјена статистичара. То демантују и сајмови посла који су недавно одржани, јер су их углавном посјећивали млади и жене“ – казала је предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Домаћинства

Агенција за статистику БиХ спровела је анкету о радној снази у априлу, а њом је обухваћено 10.629 домаћинстава – 6.196 у ФБиХ, 3.376 у РС и 1.057 у Брчком.

 

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име

Услови коментарисања: