Жестока кампања – исламисти тјерају Божић из Сарајева

2
1033

Радикални бошњачки имами и исламски теолози покренули су агресивну кампању против прославе Нове године и слања честитки хришћанима поводом њихових вјерских празника.

Уочи дочека нове 2018. године у Сарајеву и бројним другим градовима Федерације БиХ појавили су се плакати којима се позива на батинање Дједа Мраза, док се на исламским порталима и бошњачким вјерским форумима већ данима води жестока полемика о томе да ли је гријех слати божићне честитке комшијама хришћанима.

Честитање кјафирима (невјерницима) њихових вјерских празника, попут Божића, Ускрса, Нове године и слично, забрањено је и око тога нема разилажења међу учењацима. Многи људи код којих вјера није на великом нивоу упадају у сличне ствари незнајући одвратност тог дјела. Онај ко честита некоме његово чињење гријеха, тај се излаже Алаховој мржњи и срџби – категоричан је доктор исламских наука Зијад Љакић.

Горе од честитања

Како наводи Блиц, наведени исламски теолог, који иначе важи за једног од врховних вјерских ауторитета међу сљедбеницима вехабијског покрета у БиХ, такође је позвао Бошњаке да ни по коју цијену за вријеме Нове године или Божића не улазе у куће хришћана.

Није дозвољено муслиману да се одазове њиховом позиву да учествује у било каквим њиховим свечаностима тим поводом, јер је то горе од самог честитања. Тако исто није дозвољено муслиманима да обиљежавају те празнике којекаквим приредбама или гозбама. Под ово улази размјењивање поклона, дијељење слаткиша, прекидање с послом тај дан и томе слично – “подучава” Љакић.

Идентично учење по исламским порталима у БиХ шири и хафиз Имад ел-Мисри, један од ратних команданата злогласног одреда “Ел муџахид”, који својим бившим бошњачаким саборцима детаљно објашњава зашто Србима и Хрватима не треба да честитају Божић.

– Прво требамо знати да ријеч Божић значи мали Бог. Како ми можемо изговарати ту ријеч, а камоли да славимо тај празник? Ми кажемо као муслимани Алаху Екбер – Алах је највећи, а они кажу Божић. Треба знати да славље ових празника, које су прихватили као обичај неки муслимани живећи са кјафирима, па се сад понашају као они, није дозвољено – поручује бивши муџахедински командант.

Устаљена пракса

Социолог религије Мехмедалија Нухић за Еуроблиц подсјећа да се у градовима ФБиХ са већинским бошњачким становништвом већ годинама води жестока кампања против прославе Нове године те да најновији позив муслиманима да својим комшијама, Србима и Хрватима, не честитају њихове вјерске празнике представља “надоградњу” већ устаљене праксе.

У бројним сарајевским вртићима и школама већ годинама се не одржава прослава Нове године нити је дозвољено да Дјед Мраз дјеци даје поклоне. Очигледно је да упорни и агресивни покушаји радикализације муслимана у БиХ, који припадају европским народима и дијеле европске традиције и културу, дају резултате међу одређеним групама које нису довољно упознате са својом вјером – каже Нухић.

Гласови разума

Упркос позивима радикалних исламиста да се Бошњаци ограде од прославе “кјафирских” празника и престану са слањем вјерских честитки православцима и католицима, званичници Исламске заједнице у БиХ и даље редовно честитају представницима СПЦ и Католичке цркве Божић и Ускрс.

Поједини бошњачки имами, попут Адмира Мухића, такође су се оштро супротставили ширењу вјерске искључивости, јавно износећи став да је честитати другима њихове вјерске празнике “нормалан цивилизацијски чин, пун љубави и топлине”.

2 коментара

  1. Да су ми пријале њихове лицемјерне честитке, не бих још 1992. године рекла “Ко те ј…., Сарајево, немам за чим жалити!” Нити коме од њих честитам, нити примам честитке, на сву срећу! Далеко им лепа кућа, чак и ако је лепа, али мало сутра!

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име