13 најпопуларнијих аутомобила бивше Југославије

0
462
Фото: leutar.net

Када би некога питали који му аутомобил пада на памет као јединствени симбол бивше Југославије, вјероватно би многи рекли да је то “Yugо 45”. Ипак, није он једини аутомобили који ће старијим генерацијама “проћи кроз главу” када се спомену легендарна возила популарна у бившој држави. “Трабант”, “Вартбург”, “Застава 750”, “Застава 101”, само су неки од аутомобила који су могли свакодневно да се виде на улицама. О популарности ових легендарних аутомобила говори и чињеница да су некима од њих поједини бендови посветили и пјесму.

Крагујевац је важио за центар аутомобилске индустрије бивше Југославије, а многе компаније широм бивше државе почеле су полако да отварају погоне страним произвођачима, па су тако сарадњу са њима оствариле компаније попут словеначког Томоса у Копру или IMB-a у Новом Месту. У наставку погледајте неке од најпопуларнијих аутомобила који су “јурили” Југославијом.

YUGO 45

“Yugo 45” се производио од 1981. године у предузећу Застава Ауто из Крагујевца. Италијанска компанија Фиат дизајнирала је “Yugo” за Заставу, а нацрт за аутомобил направљен је по шасији “фиата 127” који је био другачији по изгледу. На европским тржиштима “Yugo 45” је добио име “Yugo koral”, а током осамдесетих се извозио у САД гдје је проглашен и најјефтинијим аутом за куповину. Производња “Yuga” обустављена је 2008. године.

ФИЋО

“Застава 750” био је популаран по називу “Фићо”. Ради се о легендарном симболу Југославије који је почео да се производи у погонима Црвене Заставе 1962. године по лиценци “Фиата 600”. Овај аутомобил производио се све до 1985. године. “Застава 750” се користила у бројним службама бивше Југославије, па је тако био возило некадашње милиције, ауто-школа и ауто клубова.

 

CITROEN 2CB – СПАЧЕК

“CITROEN 2CB” или “Спачек” осмислио је Француз Пјер-Жил Буланжер. На просторима Југославије “спачек” се производио у словеначкој фабрици Томос која се налазила у Копру. Цитроен и Томос се удружују 1964. године, па настаје компанија Цимос у којој су произведени “Цитроен Ами”, “Ајкула”, “GS”, “АX”, “BW”, “VX”,”VISA” и “Дијана”.

ВАРТБУРГ

Вартбург је добио име по дворцу Вартбург у Ајзенаху. Аутомобил се производио у фабрици у овом граду у Источној Њемачкој од 1966. до 1988. године. Он је био релативно брз и простран, а једна од врлина му је била и поузданост јер се није превише кварио.

ТРАБАНТ

“Трабант” се производио у фабрици у њемачком граду Цвикау од 1958. године. Једнако као и Вартбург, продаја “трабанта” у Југославији била је заступљена још на почетку 60-их година. Оно што се посебно истицало код “трабанта” била је његова израда јер је направљен од пластифицираног памучног отпада, што га је чинило лаганим, али и јефтиним.

РЕНО 4

“Рено 4” се производио од 1973. па до 1992. године у фабрици IMB у Новом Месту у Словенији, која је данас у власништву Рено-а. Ради се о аутомобилу који је био честа појава на путевима Југославије. У Словенији је произведено 575.960 “Реноа 4”.

NSU Prinz

“NSU Prinz” се од 1965. године склапао у сарајевској фабрици Претис која је била једна од највећих фабрика намјенске индустрије која је позната по претис-лонцу за убрзано кување, а у њој је склопљено око 15 хиљада аутомобила.

ЗАСТАВА 101 – СТОЈАДИН

“Застава 101”, популарно назван “Стојадин”, производио се од 1971. године у фабрици Застава у Крагујевцу. “Стојадин” је направљен према моделу “Фиата 600д” и производио се све до 2008. године. Осим у Југославији, “Стојадин” је био популаран у Египту, гдје се аутомобил склапао на основу готових дјелова који су стизали из Србије.

МЕРЦЕДЕС W123

“Мерцедес W123” су обожавали таксисти и гастарбајтери који су свој пословни успјех у иностранству некад исказивали овим аутомобилом.

ОСТИН

Словеначка фабрика IMB 1967. године почела је да склапа Остин моделе попут “I300”, “Остин Маxи 1500” и “Маxи 1750”, али и чувени “Мини 1000”.

ГОЛФ

“Голф” се производио у ТАС-у од 1976. године у Сарајеву, гдје је произведено 150 хиљада аутомобила. “Голф” је био нарочито популаран у Југославији, поготово “Голф двојка” који је почео да се производи 1985. године.

ОПЕЛ КАДЕТ

“Опел” аутомобили су почели да се склапају 1977. године у ИДА-и (Индустрија дјелова аутомобила) у Кикинди, а међу њима се налазио и “Опел Кадет” који је због своје поузданости и доступности постао популаран.

ЛАДА 1300

“Лада 1300” настала је на основу “Фиата 124”. Она се производила у бившем СССР-у, а модел 1300 био је један од најпознатијих модела аутомобила у Југославији. “Лада 1300” важила је за неупоредив аутомобил, као и сваки Ладин модел, али се радило само о пропаганди јер је квалитет “Ладе” био на климавим ногама.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име