Генетски модификоване кокошке полажу јаја са протеинима за производњу лијека против рака

0
316
Foto: Shutterstock

Истраживачи су модификовали гене кокошки тако да оне сада могу полагати јаја са одређеним протеинима који су лијек за артритис и неке врсте рака. На овај начин такви лијекови су стотину пута јефтинији него када се производе у творницама.

Истраживачи такође вјерују да се временом производња може повећати и у комерцијалним количинама.

“Најбитније је то што кокошке не пате. Живе у великом простору, хране се и поје те их чувају обучени техничари. Могло би се рећи да кокошке живе прилично угодно”, рекла је др Лиса Херон из компаније Roslin Technologies у Единбургу.

Додала је и како је то за кокошке класично полагање јаја те да никако не утиче лоше на њихово здравље.

Научници су раније доказивали да се генетски модифициране козе, зечеви и кокоши могу користити за производњу протеинских терапија.

Међутим, истраживачи вјерују како је њихов нови приступ даје боље резултате и да је исплативији од претходних покушаја.

“Производња може коштати од десет до 100 пута мање него производња у творницама лијекова, дакле можемо очекивати бар десет посто ниже трошкове производње”, рекла је др Херон.

Највећа уштеда произлази из чињенице да је израда кавеза за кокошке много јефтинија од одржавања стерилних просторија за творничку производњу.

Многе болести су узроковане јер тијело природно не производи довољно одређених хемикалија или протеина. Такве болести могу се контролисати лијековима који садрже протеине. Ови лијекови се синтетички производе у фармацеутским компанијама и могу бити врло скупи за производњу.

Др Херон и њене колеге успјели су смањити трошкове уметањем људског гена, који производи протеин код људи, у дио ДНК кокошке који производи бјеланце у јајима.

Пилетина има довољну количину протеина, а тим се усмјерио на два протеина који су веома битни за имунолошки систем: један је ИФНалфа2а, који има снажано антивирусно и антиканцерогено дејство, а други је макрофаг-ЦСФ који се развија као терапија која потиче обнову оштећеног ткива.

Три јаја су довољна да се произведе једна доза лијека, а кокошке могу положити и до 300 јаја годишње. Уз довољно пилића, истраживачи вјерују да могу производити лијекове у комерцијалним количинама.

“Још не производимо лијекове за људе, али ова студија је показала да су кокошке комерцијално одрживе за производњу протеина прикладних за откривање лијекова и друге примјене у биотехнологији”, рекла је професорица Хелен Санг сa Института Рослин на Универзитету у Единбургу.

Вјерују да ће за развој лијека бити потребно између десет и двадесет година.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име