Исповијест храброг скипера – “Након што смо извукли дјевојку, око 20 минута смо је оживљавали”

0
2591

Kада сам у ријеци Тари примијетио тијело одмах сам привукао чамац и извукли смо дјевојку Јелену Величковић (37) која није давала знакове живота, уз велики напор успјели смо да је спасимо.

Испричао је ово за Српскаинфо храбри скипер Дејан Радовић који је са колегама из рафтинг клуба „Дрина-Тара“ Ђоком Милекић и Марком Kунарцем спасио Јелену Величковић из Београда.

Несрећа се десила у четвртак приликом рафтинг спуста на ријеци Тари, а Величковићева је још увек у тешком здравственом стању.

Радовић нам је испричао да када су чули да се преврнуо чамац да су одмах кренули у потрагу за особама које су испале.

-Сви сем те дјевојке успјели су испливати, а ми смо се чамцем спуштали и тражили је. У једном тренутку примијетио сам весло, а затим тијело дјевојке како плута ријеком, са главом у води. Одмах смо привукли чамац и извукли је, а он није давала знакове живота. Затим смо чамац привукли обали где нас је чекала екипа у којој је била и медицинска сестра – рекао је Радовић за Српскаинфо.

Kаже да је реанимације несрећне дјевојке трајала око 20 минута и да је тек тада почела давати знакове живота, а они су у међувремену обавијестили полицију, Горску службу спасавања и Хитну помоћ.

Величковићева је у фочанску болницу примљена са тешким оштећењем плућа и смрзнута, након што је плутала око километар и по таласима Таре.

Према нашим сазнањима група туриста из Србије на рафтинг је дошла у сопственој режији са својим чамцем, којим је управљао лиценцирани скипер из Панчева Ненад Миковић (36).

У Полицијској управи Фоча, након што су обавили увиђај, рекли су да за сада нема елемената кривичне одговорности скипера.

У фочанском Удружењу рафтера “Тара и Дрина” појаснили су да је група туриста из Србије на Тару дошла црногроском страном и да су стартовали са мјеста Брштановица, што фочански рафтинг клубови у ово доба године, када је висок ниво ријеке, избјегавају, већ користе крећу релацију и крећу са Граба.

Kако сазнајемо, чамац се преврнуо на најопаснијем буку Борови и  дјевојка плутала све до Граба, гдје су је уочили фочански рафтери.

Наш саговорник је појаснио да су туристи из Панчева и Београда искусни рафтери, који су прваци Србије у рафтингу и учесници међународних такмичења.

– Скипер који је управљао чамцем посједује свјетску дозволу за вожњу рафтинга и полису осигурања. Имали су сву уредну опрему, кациге, одијела, регистрован чамац гумотекс. Најважније је да је спасен људски живот, а ми још једном апелујемо на туристе да се не упуштају сами у рафтинг, не познају довољно букове и терен, а многи од букова у ово доба године су јако опасни – истакао је наш саговорник.

Стручну спасилачку помоћ повређеној Београђанки пружили фочански спасиоци „Волфа“ и особље фочанског Дома здравља.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име