Кружна раскрсница у Источном Новом Сарајеву пуштена у саобраћај

13
4896

Вршилац дужности директора Јавног предузећа “Путеви Републике Српске” Ненад Нешић и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић пустили су данас у саобраћај новоизграђену кружну раскрсницу у овој општини.

Раденко Црногорац, директор Приједор путева, фирме која је у протеклих пар мјесеци радила на изградњи ове кружне раскрснице, рекао је да је ова фирма успјешно завршила дио пројекта, а други дио ће бити окончан када се заврше радови на кружној раскрсници код скретања за Топлик, а чији почетак је најавио за сљедећу седмицу.

– Вриједност радова на овој раскрсници је око 250.000 КМ – рекао је Црногорац и додао да се нада да ће и друга раскрсница бити завршена у предвиђеном року од 90 дана.

Начелник општине Источно Ново Сарајево, Љубиша Ћосић је изразио задовољство што је завршен још један у низу пројеката који показују одличну сарадњу Владе Републике Српске и општинске управе.

– Драго ми је да је овај кружни ток показао да служи својој сврси. Све евентуалне примједбе које су биле ових дана, а које су се односиле на пројектовање кружне раскрснице не стоје, јер се саобраћај, као што видите, одвија несметано – додао је Ћосић.

Он је истакао да се овдје ради о саобраћајници регионалног типа која има дневну фреквенцију 5.000 возила, те да се кружни токови овог типа, са једном траком раде на саобраћајницама које имају дневну фреквенцију возила до 20.000.

– Помјерање саобраћајнице у лијево је дошло због тога што смо хтјели да избјегнемо рјешавање имовинско-правних односа са власницима приватних парцела – рекао је Ћосић.

Вршилац дужности директора Јавног предузећа “Путеви Републике Српске” Ненад Нешић рекао је да је ово један у низу пројеката које ово предузеће реализује у сарадњи са локалном заједницом.

– Кружни ток у Источном Новом Сарајеву смо урадили, а наредне седмице улазимо у изградњу кружног тока на скретању према Топлику, а надам се да ћу у наредном периоду, заједно са начелником општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа потписати Уговор о изградњи кружног тока код Тржног центра “Том”- рекао је Нешић.

Нешић је додао да очекује да ће општина Источна Илиџа ових дана послати пројекат како би кренули радови на изградњи кружног тока на Кули.

Он је додао да ће се у наредних десет дана расписати тендер за изградњу пута према Јахорини у вриједности 2 милиона КМ, те да је ове године у Источно Сарајево уложено преко 10 милиона КМ.

Подијељена мишљења возача

Један број возача, са којима смо разговарали је изразио незадовољство ширином кружног тока, жалећи се на то да је јако узак, те да успорава саобраћај, док су други задовољни и сматрају да ће им овај кружни ток олакшати свакодневно саобраћање кроз град.

Изградња ове кружне раскрснице почела је у мају, а радове је у потпуности финансирало Јавно предузеће “Путеви”, док је обавеза локалне заједнице била да ријеши имовинско-правне односе и изради пројекат.

13 коментара

 1. Da li su trebale dvije trake ili nisu, da li je usko ili nije, sve je to nebitno prema činjenici da se na kružnim tokovima teže prelazi ulica, pješaci su manje bezbjedni. Dok je bio semafor, djeca i penzioneri su imali mogućnost sigurnog prelaska. Sada, kada imate vozača koji sa jedne strane ulazi u kružnii tok i pri tome gleda da li mu nešto dolazi sa desne ili lijeve strane, pješak koji ima namjeru da pređe teško će biti primjećen. Razlog, različiti vozači, različite percepcije, refleksi i sve ostalo. Na semaforu, koji je srušen, mislim da nije povrijeđen niti jedan pješak, nadam se da će tako biti i na kružnom toku. Ni slučajno se ne smije dozvoliti da se kod Toma pravi kružni. tu je velika frekvencija djece i penzionera, raskrsnica dobro funkcioniše.

 2. kruzni tok nije toliko los, samo su ulaz i izlaz uski pa daju takvu sliku. Loše je to što su radovi trajali cijelo ljeto, i za to vrijeme nista nije bilo obezbjeđeno, noću ne znaš kuda se krećeš i hoćeš li nešto pokupiti. Da je propisa izvođaci bi bili kažnjeni i zbog toga i probijanja termina. Plac pored je bio ili je jos uvijek u nekoj vezi sa S.Dodigom. A pouzdano znam da ce se tu graditi benzinska pumpa. Talovi- Dilovi.
  Znanje i kvalitet su davno otisli odavde, samo ostali psihopate da upravljaju sta god im se da politicki.

 3. Tako ti je to kad ti rukovode preduzecima kurta i murta a normalan skolovan narod koji je sposoban da radi, radi po kojekakvim privatnim firmama ili ide u inostranstvo radi boljih mogucnosti. Tuzno je sto nam djeca odlaze zbog ovakvih, jer nemaju izbora

 4. Zašto mijenjati raskrsnice koje su “nedavno” izgrađene i koje u potpunosti zadovoljavaju potrebe stanovništva? Šta ćemo dobiti time što se od raskrsnice na skretanju za fakultet napravi kružni tok osim trošenja novca bespotrebno, stvaranjem nepotrebnih gužvi i nervoze kod građana. Svi problemi sa tom raskrsnicom su rješivi puštanjem u rad semafora sa određenim vremenskim intervalima. O raskrsnici kod Toma je apsolutno besmisleno razmišljati kao kružnom toku.

 5. “Помјерање саобраћајнице у лијево је дошло због тога што смо хтјели да избјегнемо рјешавање имовинско-правних односа са власницима приватних парцела” – рекао је Ћосић.
  Кад сте бјежали од приватног посједа, зашто сте га онда уредно поравнали до нивоа пута, насули тампоном и тако добили добре почетне услове да се на том комаду земље гради нешто друго!?
  Да ли вам је власник тог приватног посједа платио те радове или сте га частили “државним” (народским) парама?

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име