Младић из Источног Сарајева први је пацијент заражен морбилама у РС

0
1067

Двадесетчетворогодишњи младић из Источног Сарајева први је пацијент у РС ове године код кога је потврђена зараза морбилама.

Инфектолог у Болници “Србија” у Источном Сарајеву Жанка Ерановић истакла је за да је обољели младић хоспитализован прошле седмице, те да је већ пуштен кући.

–  Младић је примљен са клиничком сликом морбила, а анализом крви болест је потврђена. Није било компликација тако да је крајем прошле седмице пуштен кући. Имао је контакт са пријатељима из Федерације БиХ и тако се заразио – рекла је Ерановићева и додала да је младић наводно уредно вакцинисан, али да нема писмених података о томе.

Из Института за јавно здравство РС јуче су саопштили да је то први случај морбила пријављен у Српској од почетка године.

– Свакодневно пратимо ситуацију на подручју РС и ФБиХ, поготово јер је у Кантону Сарајево проглашена епидемија морбила гдје је од почетка године пријављено 113 обољелих – саопштили су из Института.

Додали су да је обухват вакцинације против морбила, рубеоле и паротитиса посљедњих година у Српској био нижи од неопходних 95 одсто, те да је због тога неопходно интензивирати мјере за спречавање ширења болести. С тим у вези упутили су дописе домовима здравља, приватним амбулантама породичне медицине и приватним педијатријским амбулантама у РС.

– Мале богиње су врло заразна вирусна болест, која се преноси капљичним путем. Пад квалитета колективног имунитета и пораст броја осјетљивих особа представља пријетњу од поновног епидемијског јављања болести – наводи се у саопштењу.

Истакли су да имунизација представља приоритет без којег није могуће постићи адекватну заштиту дјеце у периоду када су најосјетљивија на инфекцију, као и на компликације инфекције, нити је могуће остварити квалитетан колективни имунитет и спријечити потенцијалне епидемије.

Из Института су подсјетили да се МРП вакцина, према програму обавезне вакцинације у Српској даје у двије дозе, са навршених годину и шест година старости дјеце, односно пред упис у основну школу. Навели су да је потребно да дјеца добијају МРП вакцину на вријеме, а у случају кашњења, пропуштене дозе треба што прије надокнадити.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име