Алекса Kовачевић и Никола Милићевић позвани у У-17 репрезентацију БиХ

0
474

Наши суграђани Алекса Kовачевић из Пала који тренутно носи дрес омладинских категорија ФK Звијезде 09 из Етно села „Станишић“ из Бијељине и Никола Милићевић из Источног Новог Сарајева који је играч ФК Жељезничар из Сарајева позвани су у камп У-17 репрезентације БиХ.

У оквиру истраживачког пројекта који је портал Сарајево.рс спровео у протеклих осам мјесеци под називом „Млади и живот младих у Источном Сарајеву“, разговарали смо са Алексом Kовачевићем који је због бољих услова и квалитетнијег тренирања напустио Источно Сарајево и одселио се у Бијељину.

Одговарајући на наша питања, Алекса каже да је Пале напустио због бољих и квалитетнијих услова у клубу у којем данас игра и који га је довео до првог позива у репрезентацију БиХ.

„Отишао сам због бољих услова и квалитетнијих тренинга, овдје имамо неколико терена, теретану, базене све сто је потребно за даљи напредак. Имамо тим јако квалитетних тренера, доктора, физиотерапеута који иду корак унапријед на челу са Борисом Станишићем. Принципи рада стручног штаба Звијезде 09 јесу стварање здраве личности, јер само комплетно изграђена личност може стићи до врхунског резултата“, каже Kовачевић.

Једна од кључних ставки у истраживању био је трагање за одговорима попут тога да ли млади виде своју будућност у Источном Сарајеву, да ли се планирају вратити након одређеног периода у Источно Сарајево и друго.

„Не планирам повратак у Источно Сарајево и Пале, бар не у скорије вријеме. Настојаћу да градим своју фудбалску каријеру која не само да може значити одлазак из Републике Српске већ и одлазак на други континент ако треба“, истиче Kовачевић.

Он додаје да је презадовољан условима и начином тренирања у ФK Звијезда 09, те сматра да је оправдао очекивања свог тренера.

„Не мислим да треба сада да станем већ да још озбиљније радим и подигнем ниво своје игре на јос већи“, каже Kовачевић и додаје да се врло брзо уклопио у нову средину и стекао нове пријатеље међу својим саиграчима у клубу.

Поново се враћамо на питање, због чега отићи из Источног Сарајева, иако и овдје постоји фудбалски клубови, попут Славије, Романије и Фамоса?

„Одлучио сам да одем због бољих услова, озбиљнијих тренинга, квалитетније лиге и због тима озбиљних фудбалских тренера и стручњака. Овдје имамо неколико терена, теретану, базене, докторе, физиотерапеуте и то све можемо захвалити Борису Станишићу јер нам је приуштио ово све“, напомиње Kовачевић.

Он додаје да је тренутно стање, по питању спорта у Источном Сарајеву, у малом паду, бар што се тиче фудбала. Сматра да има доста дјеце са много потенцијала и да се много тога може урадити.

Алекса је рођен 5. јуна, 2002. године у Милићима. Фудбал је почео тренирати у шестој години у ШФ „Пикси“ Пале. Већ као пионир прелази у ФK Олимп Пале са којима је освојио Kантоналну лигу Сарајевског кантона.

Игра на позицији лијевог бочног и штопера.

*Текст је настао у оквиру истраживања у пројекту „Млади и живот младих у Источном Сарајеву“. Циљ пројекта је саслушати различита мишљења, истражити да ли младе виде перспективу и жељу да остану у Источном Сарајеву након завршетка средње школе или основних студија.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име