Подсјетимо се на 10 заборављених правила бонтона

0
542

Бонтон, као скуп правила лијепог и културног понашања, иако другачије форме и садржине, присутан је вијековима у свим друштвима. Сама ријеч бонтон је француског поријекла (бон тон) и у буквалном преводу значи добар тон, односно, добар начин опхођења.

Чињеница је да су се ова правила мијењала током времена, те су неки обичаји поставши непримијењиви или пак смијешни, замијењивани својим модернијим верзијама како би се уклопили у савремене токове друштва.

Некад је било незамисливо да жена пуши, те је каваљерима било строго забрањено да запале цигарету у друштву дама, као и обавезно да, из знака поштовања, замијене своју гардеробу када одлазе у друштво њежнијег пола како се не би осјећали на дим.

Оваква друштвена норма која датира из 19. вијека, као и многе сличне које су усљед напретка и промјена у друштву изгубиле смисао, престале су да се уважавају, али се велики број одржао и до дана данашњег остао одлика лијепог васпитања.

Оно на шта треба скренути пажњу јесу велике разлике које постоје међу културама. Наравно да су мимоилажења већа што су државе удаљеније. Док се у западном свијету сматра изразито некултурним да не гледате у очи особу са којом се рукујете, у Јапану контакт очима за вријеме клањања показује да сте неко коме се не може вјеровати. Ово потиче из дрвених времена када је наклон био израз којим се показивало повјерење тако што ћете да погнете главу и тиме оставите свој врат на милост или немилост особи преко пута вас.

Без обзира на све различитости и многе промјене, постоје одређени манири који су безвремени и универзални. Сваки гест који у својој сржи има исказивање поштовања, умјереност, помоћ или љубазност, никада неће изаћи из моде. Иако у мањој мјери, или можда на другачији начин, правила бонтона и даље поштујемо. Или се макар трудимо да то чинимо.

Оно што је сигурно јесте да нам се свима поткрадају грешке када су у питању одређени протоколи, па ево неких, можда, најчешћих.

Улазак и излазак из ресторана

Упркос правилу да даме имају предност постоје ситуације када се праве изузеци.

Један такав преседан јесте улазак у ресторан, кафић или било какав угоститељски објекат. У овом случају, мушкарац је тај који улази први како жена не би имала никаквих непријатности или се сусрела са неугодним изненађењима. Каваљер је тај који крчи пут и штити даму, као и особа која бира сто.

При изласку из ресторана, првопоменуто правило се враћа на снагу, те се жена пропушта прва.

Капе, шешири, рукавице

Без обрзира на промјене у облачењу и модне трендове, оно што је остало правило до дан-данас јесте да мушкарци скидају шешире, капе и слично, као и рукавице при поздрављању или уласку у просторију, док даме то никако не чине.

Есцајг

Постоји много теорија и правила шта се на који начин и којим прибором једе, нарочито ако је у питању велики и свечани ручак или вечера која се састоји из неколико јела

Оно што бонтон у свим случајевима налаже, без обзира на обим и отменост, јесте да се есцајг за врјеме јела никад не оставља на ивицама тањира, већ се виљушка и нож одлажу благо укрштени у самом тањиру.

Ходање улицом

Правила бонтона налажу да уколико има више од троје људи, никако не идемо сви у истој линији како не бисмо закрчили пролаз осталим шетачима.

Ако је у питању двоје људи, женска особа или старији господин имају почасно мјесто са десне стране. Тако ће каваљер увијек ходати ближе друму како би имао заштитничку улогу, док би у случају троје људи, дама имала почасно мјесто у средини, односно џентлмен би ишао између двије даме у супротном случају.

Замљив податак јесте да посљедње правило има изузетак, а то је у случају кише. Тада, мушкарац прелази тако да обје даме може да заштити од кише, чак и по цијену да он сам покисне.

Лифт

Бонтон налаже да женска особа прва улази и излази из лифта.

Мада, уколико је лифт празан, могу се прочитати и теорије да заправо мушкарац треба да буде тај који улази први из простог и практичног разлога да провери сигурност лифта прије него што дама ступи у њега.

Такође, будући да је скучен простор, цигарете нису никако дозвољене, а требало би да се трудимо да не будемо бучни или да не стварамо другима непријатности својим гурањем или пртљагом.

Степенице

Када говоримо о пењању уз степеница, бонтон каже да уколико је стубиште довољно широко, мушкарац и жена иду упоредо, али уколико нема простора за тако нешто, дама је та која иде испред.

При спуштању, редослед је обрнут и мушкарац иде први. Овакво правило налази упориште у чињеници да уколико га се будемо придржавали, мушкарац ће бити у могућности да заштити женску особу у случају пада или неке незгоде.

Придржавање капута

Прави каваљер добрих манира ће дами у чијем је друштву увијек придржати капут и привући столицу.

Врло је занимљиво да је ово само и искључиво дужност пратиоца, а никако конобара. Такву понуду мушкарац треба да одбије и да преузме овај дио на себе, показујући тиме да он брине дами са којом је дошао.

Поправљање шминке

Иако понекад непрактично, правило налаже да се шминка никад не поправља у самој сали ресторана или кафића, већ да се такве ствари обављају у тоалету.

Стога, права дама ће огледала у објекту посматрати само као украс, а за поправљање кармина или друге шминке ће се упутити у просторију која је између осталог и за то намијењена.

Наручивање у ресторану

Ово правило се скоро сасвим изгубило будући да се свијет веома мијења, али по бонтону, мушкарац је тај који наручује, прво за даму, па онда за себе.

Она своју одлуку саопштава мушкарцу, који их након тога преноси конобару. Мушкарац је тај који увијек бира вино, наравно уз консултацију са дамом.

Личне поруке

Будући да живимо у времену које је запосјела технологија, посљедње правило које ће бити поменуто скоро да и нема смисла, али носи у себи одређену ноту поштовања и културе.

Иако су писма, нажалост, давно изашла из моде, а комуникација се одвија искључиво путем телефона или компјутера, немојте заборавити да се поруке личне природе, односно оне упућене драгим и посебним људима, увијек пишу руком.

Тако да ако сљедећи пут одлучите да неком посветите пар редова, немојте то урадити тако што ћете откуцати ријечи, већ их испишите својеручно на парчету хартије. Можда јесте старомодно, али тим гестом ћете показати особи да вам је посебна.

У 21. вијеку којим владају интернет, друштвене мреже, родне равноправности, многи ће овакве норме осудити као старомодне, ригорозне и нешто чему не треба придавати посебан значај. Иако поједина правила могу подлећи измјенама, лијепи манири и културно понашање су питање стила и никада неће изаћи из моде.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име