Постављање спомен-крста на Златишту почиње на Малу Госпојину

3
2422
Фото: palelive.com

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић изјавио је да ће 21. септембра, на велики православни празник Мала Госпојина, на Златишту почети радови на подизању спомен-крста убијеним Србима у Сарајеву током протеклог рата.

“Предсједништво Савеза логораша Републике Српске донијело је одлуку да поново активира захтјев за изградњу спомен-крста на Златишту, који ће бити предат Граду Источно Сарајево”, истакао је Дукић.

Он је рекао да ће на спомен-крсту, високом 26 метара, бити уписана имена 10.000 страдалих српских цивила за вријеме протеклог рата, те 126 логора за Србе које је регистровао Међународни комитет Црвеног крста, наводећи да је чак један од тих логора носио назив “Алија Изетбеговић”.

Према његовим ријечима, Савез логораша ће током наредних дана контактирати Српску православну цркву у вези са постављањем спомен-крста, док је захтјев за одобрење подизања овог спомен-обиљежја прослијеђен Граду Источно Сарајево.

Дукић је подсјетио да је пројекат за подизање спомен-крста на Златишту прије 10 година урадио београдски институт, а представници Савеза логораша Републике Српске представљали су га јавно на медијима.

Према његовим ријечима, Савез логораша Републике Српске неће одустати од постављања спомен-плоче војницима ЈНА убијеним у Добровољачкој улици и Тузланској колони.

“Савез логораша Републике Српске поново ће поднијети захтјев да се подигну спомен-плоче страдалим Србима у свим општинама Федерације БиХ /ФБиХ/, као што они траже да се њихове спомен-плоче подигну на простору Републике Српске”, нагласио је Дукић.

Он је поручио да Савез логораша Српске никада неће одустати од постављања спомен-плоча свим страдалим Србима у ФБиХ, јер федералне власти настоје да умање српске жртве на простору БиХ.

3 коментара

  1. Podrzavam odluku da se predizborni, potpuno zaboravljeni, krst-bandera reaktivira kao predizborna prica. S posebnim pijetetom treba pozdraviti plemenitu predizbornu ideju o povecanju srpskih civilnih zrtava na okruglo 10000. Podgojila se brojka za par godina, kao da se ratovalo izmedju dvije najave postavljanja. A tek sto je datum mio, pravoslavni, Mala Gospojina. Sta ovdje – da se uozbiljimo – imamo? Jednog nepametnog, lazljivog, politicki instruisanog covjeka, koji ce svoju banderu podici samo u svojoj glavi, a njegov ce krst kao tema nestati danom izbora. Ali ce biti, u medjuvremenu, priloga – moguce i incidenata, vec vidjenih, tipa rusenja nove bandere – o tome “kakvi su Srbi”. Medju Srbima bice malo predizbornog dokazivanja i prokazivanja, ko je vjera, ko li nevjera, s rokom vazenja do izbora. Jednog sasvim obicnog, nepravoslavnog dana, Dukicima svih boja i nacija, treba reci gdje da se nose. Medijski ih ne treba promovisati, treba ih ignorisati, jer ne misle nista dobro nikome.

  2. Dignite KRST iduce godine, kada prodju izbori.
    Ove godine otvorite bilo kakvo preduzece i zaposlite 10 demobilisanih boraca, ili 5 invalida iz proteklog rata, ili zaposlite 10 djece onih koji su zivote utkali u stvaranje ove napacene zemlje…

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име