Произведена посљедња “буба”

0
196
Фото: M.A.Pushpa Kumara/EPA

“Фолксваген” ове седмице обуставља производњу посљедње верзије модела “буба” у својој фабрици у мексичкој Пуебли.

То ће означити крај пута за возило који је било симбол многих ствари током своје осамдесетогодишње историје, од 1938. године.

Овај аутомобил био је дио најмрачнијих тренутака Њемачке и никада реализованог нацистичког пројекта, а потом симбол њемачке економске послијератне обнове и успона средње класе.

“Буба” је била примјер глобализације, пошто је продавана свуда и постала је препознатљива широм свијета, а у САД је током шездесетих била амблем контракултуре.

Изнад свега, овај аутомобил остаје препознатљив у историји дизајна, попут боце “кока-коле”, пренио је АП.

Оригинални дизајн је дјело аустријског инжењера Фердинанда Поршеа, који је био ангажован да реализује пројекат диктатора Адолфа Хитлера о “народном аутомобилу”, по угледу на “форд модел т” у Америци.

“Фолксвагенова” фабрика је 1949. године, под надзором британских окупационх снага, пренесена у власништво њемачке владе и покрајине Доња Саксонија, која је и данас дјелимични власник компаније.

До 1955. године произведена је милионита “буба” у Волфсбургу. Најважније страно тржиште за овај модел постале су САД, гдје је 1968. године продато 563.522 примјерка, односно 40 одсто годишње производње.

Производња у Волфсбургу окончана је 1978. године, са доласком нових модела, попут “голфа”. “Буба” није нестала, пошто је њена производња у Мексику трајала од 1967. до 2003. године.

“Нова буба”, модернизована верзија у ретро стилу, направљена на платформи “голфа”, стигла је на тржиште 1998. године под надзором директора “Фолксвагена” Фердинанда Пиха, праунука Фердинанда Пореша.

Посљедњи примјерак из завршне серије од 5.961 аутомобила завршиће у музеју послије церемоније у Пуебли 10. јула, када ће бити обиљежен крај производње.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име