50 година од представљања система електронског убризгавања горива

0
533

Давне 1967. године „Bosch“ је представио електронски систем убризгавања бензина. Мања потрошња и више снаге су на почетку коштали додатних 10 одсто вриједности возила

Био је то пројекат у највећој тајности. Ниједан купац у аутомобилској индустрији није могао да сазна било шта о револуционарној технологији на којој су „Bosch“  инжењери радили.

Када су запослени компаније „Bosch“ купили прво тест возило 1959. године, одлучено је да то буде регуларно возило компаније.

Заправо, то возило је преправљено да буде тест возило за најтајнији пројекат: електронски управљано убризгавање бензина.

Сваки пут прије него што је возило сервисирано, а на основу изјаве инжењера Хајнриха Кнапа, на возило је враћан оригинални карбуратор како произвођачи аутомобила не би посумњали на чему „Bosch“  ради.

Херман Шол је имао водећу улогу у развоју електронског система убризгавања бензина од 1962. године. Сада почасни предсједник „Bosch“ Групе, Шол се присјећа:

„Када смо представили систем 1964. године, наш купац Фолксваген је првобитно био скептичан, као и остали произвођачи аутомобила, кад смо покушали да их увјеримо у вриједност нашег иновативног система убризгавања“.

Када су инжењери почели са радом, постојало је само једно тест возило, и купци су дали компанији „Bosch“ само двије године како би припремили систем за производњу.

Систем је био далеко испред свог времена и у том тренутку, ниједан сличан систем није био у серијској производњи. Како се Шол присјећа, „произвођачи су морали да прихвате одређени ризик“.

Године 1967, 14. септембра, „Bosch“ је представио електронски управљани „Џетроник“ на Међународном аутосалону (ИАА) у Франкфурту.

Исте године систем је представљен на тржишту Сјеверне Америке, за нове моделе Фолксвагена. Нови, оштрији закони о емисији штетних гасова су захтјевали овакав нови тип возила.

У Европи, Џетроник је био доступан од 1968. гдје је био скупљи за 10 одсто у односу на карбураторске верзије.

На почетку, веома мали број купаца је поручило аутомобил са овом технологијом.

Међутим, произвођачи аутомобила су примијетили двије кључне предности Џетроник система – мању потрошњу бензина и потенцијал за повећање перформанси мотора.

Ово је довело до тога да BMW, Цитроен, Јагуар, Ланчиа, Мерцедес-Бенз, Опел, Рено, Сааб и Волво примјењују ову технологију компаније „Bosch“ у својим најскупљим моделима од 1969. године на даље.

На крају, електроника је побиједила у припреми смјеше ваздух-гориво – само електроника је могла да постигне значајно смањење потрошње и емисије штетних гасова.

Ова иновативна технологија је припремила терен за нове стандарде, у којима је „Bosch“ изнова учествовао.

Било да је ријеч о ABS, TravelPilot и ESP системима, системима ваздушних јастука или аутономности и умрежености аутомобила будућности, повјерење људи у електронику не би било на толико завидном нивоу без пионирског посла Џетроник система, и многи данашњи електронски системи у аутомобилској индустрији би били само пусти снови.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име