Витамин К од којег зависи живот

0
262
Фото: N.N.

Витамин К није толико “развикан” попут, на примјер, витамина Ц, али зато није мање важан – напротив! Од њега дословно зависи живот јер у случају повреда, омогућава нормално згрушавање крви.

Познат је као коагулацијски витамин па је зато и назван витамином К.

Када помислите на витамине, најчешће се наметну витамини Ц, Д, Е и А. Али, процјењује се да 99 од 100 људи може имати недостатак витамина К. Све више доказа упућује на виталну улогу коју витамин К игра у подстицању имунолошког система, тако да дефинитивно није витамин који треба превидјети. Витамином К посебно су богати кељ, блитва, раштика, прокулица, брокула, зелена салата, купус, карфиол, махуне и грашак. У знатним количинама садрже га и соја, шпароге, парадајз, целер и мрква.

Добар извор витамина К је млијеко, односно млијечни производи, а има га и у јајима (посебно жуманцету) те у месу.

Шта је витамин К?

Витамин К је дио групе витамина који се првенствено користе за лијечење рана и избјегавање згрушавања крви. Главне компоненте витамина К су К1 и К2, које су корисне на прилично различите начине.

К1 се може наћи у вашој омиљеној салати, првенствено у кељу и шпинату, те у витаминским уљима и житарицама.

К2 налази се у ферментисаној храни и производима животињског поријекла, а природно га производе и бактерије у нашим цријевима.

Изрека каже: срећна цријева, срећна кожа.

Шта ради витамин К?

Главна функција витамина К је активирање протеина у тијелу који су витални за избјегавање згрушавања крви, заштиту срца и осигуравање оптималног здравља костију.

Ваше тијело ће примарно послати К1 директно у јетру, јер је то орган који апсорбује витамине које уносите, што га чини важним ако болујете од болести јетре јер смањује згрушавање крви.

А недавна студија показала је да К2 може помоћи у смањењу ризика од прелома костију.

К1 и К2 помажу у смањењу таложења калцијума у артеријама, што може узроковати болести срца.

Како ради витамин К?

Витамин К се отапа у масној храни и уљу, што значи да се може похранити у масно ткиво тијела. Затим активирати бјеланчевине у тијелу и бива расподијељен тамо гдје тијело сматра прикладним. Зато је кључни играч у вашем режиму витамина.

Погодности витамина К за вашу кожу

Витамин К помаже у процесу зацјељивања ваше коже, смањује упалу, црвенило и отицање, те може погодовати кожним болестима као што је екцем. Савршен је избор за особе са сувом кожом јер је штити и хидратизира.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име