Агонија аутистичног дјечака: Отац Славка Мршевића писао министру просвјете Данету Малешевићу

0
281

Ненад Мршевић из Рудог, отац дјечака Славка који има аутизам, упутио је отворено писмо министру просвјете и културе РС-а Данету Малешевићу, у којем тражи испуњење обећања датог у Народној скупштини РС-а и издавање рјешења о статусу и правима његовог сина Славка Мршевића.

Подсјетимо, Славку је због аутизма ускраћено право на школовање у средњој школи у Рудом, а цијели случај добиће и судски епилог, јер се пред судом у Вишеграду води процес против десет особа.

Мршевић је писао и посланику Здравку Крсмановићу који је на сједници Народне скупштине Републике Српске 27. марта ове године, поставио посланичко питање министру Малешевићу тражећи да се Министарство изјасни о статусу ученика Славка Мршевића, на шта је министар одговорио како се тражи рјешење за проблем и како ће бити ријешен у складу са законом.

“Мој син Славко има дијагностициран Аспергеров синдром, најблажи и високофункционални облик аутизма. Године 2015. је уписан у први разред Средње саобраћајне школе у Рудом. По препорукама Првостепене стручне комисије и Републичког педагошког завода РС-а, Славко треба да иде у редовну школу с обавезом васпитно-образовне установе да изврши индивидуализацију и прилагођавање наставног плана и програма функционалном статусу дјечака. Противно свим препорукама, школа то није урадила, већ је по завршетку првог разреда Славко остао неоцијењен и није му издато свједочанство. У септембру 2016. године школа је без било каквог писаног акта с правом жалбе информисала родитеље да Славко не може ићи у 2. разред јер нема свједочанство из 1. разреда. С обзиром на то да Закон не познаје могућност да ученик редовно долази на часове, а да остане неоцијењен, мој син Славко је изгубио статус ученика. Због тога се пред Судом у Вишеграду води кривични процес против директора, педагогице и осам професора”, пише Ненад Мршевић.

Он подсјећа министра на обећање које је дао у Народној скупштини.

“Ово је можда и посљедња шанса прије него што неповратно прође и друго полугодиште још једне школске године. Због неодрживог стања које свакодневно повећава штету по Славка, ми као родитељи имамо право да питамо који је Славков статус и која права има према Закону о средњем образовању? Може ли Славко према закону похађати средњу саобраћајну школу, 4. степен, у редовном разреду по индивидуализованом и прилагођеном наставном плану и програму? Може ли се за Славка организовати разредни испит како би полагао предмете из 1. разреда који је већ похађао, уз евидентираних само 6 неоправданих изостанака? Кад и на који начин се може, с обзиром на то да је грешком школе Славко изгубио континуитет, организовати полагање 2. и 3. разреда како би Славко сустигао своју генерацију? Може ли Славко да се прикључи свом 3Ц разреду по принципу инструктивне наставе, што би му помогло код полагања предмета из 3. разреда када на то дође ред, а на тај начин би кроз спајање с друговима биле избјегнуте здравствене посљедице на које нас упозоравају психолози, јер ово насилно раздвајање од школских другова ствара све већу трауму и притисак на Славково здравље и може бити окидач за велику регресију здравственог стања, што је за нас најгора могућа посљедица цијеле ситуације?”, пита Ненад Мршевић.

Родитељи у очају траже одговоре на ова питања, скромни и упорни, иако је потпуно јасно да је ријеч о дискриминацији.

“Поштовани народни посланиче и поштовани министре, опростите на нашој евентуалној неукости у тумачењу прописа, али ми се уздамо у вашу добру вољу и добро познавање прописа те да нас упутите који је од ових захтјева у складу са законом, а који није, те шта се од свега овога може реализовати, како и када. Уколико су сви захтјеви противни законима, молимо вас да нас и о томе у разумном року писмено обавијестите, јер се сада налазимо у стању наде и ишчекивања, а дани и седмице брзо пролазе на штету нашег сина Славка. Ми видимо да агонија може бити прекинута једино путем издавања писаног акта од Министарства просвјете и културе РС, којим би био дефинисан статус и права нашег сина Славка”, пише Ненад.

Подсјећа да је крајем фебруара одржан састанак у Министарству, гдје су сви аспекти случаја анализирани с министром лично, те да је Министарство добило на увид релевантну документацију још прије више од два мјесеца.

“С обзиром на то да и друга аутистична дјеца и њихови родитељи с пажњом прате развој ситуације у вези са Славком, с обзиром на то да се о томе извјештавало у медијима и расправљало у Народној скупштини Републике Српске, захтијевамо и молимо вас да нам у року од 15 дана пошаљете рјешење којим ћете дефинисати статус ученика Славка”, стоји између осталог у отвореном писму које је упутио Ненад Мршевић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име