Акцизе “спалиле” домаћи дуван

0
219

Приходи од акциза на домаћи дуван и прерађевине у прошлој години мањи су за 17,1 милион марака у односу на 2016. годину, показују подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ, који се налазе у њиховом годишњем извјештају о раду.

Наиме, са 207,5 милиона КМ, колико је по овој основи уплаћено 2016. године, у прошлој години је уплаћено 190,3 милиона КМ, или процентуално гледано мање за 8,27 одсто.

Такође, подаци о издатим акцизним маркицама за 2017. годину показују пад потрошње домаћих цигарета, док домаћи дуван за пушење показује одређени тренд раста.

За домаће цигарете прошле године издато је 54,3 милиона маркица, што је за 12,2 милиона мање него 2016. године, док је код домаћег дувана за пушење издато 802.500 маркица, а што је, према подацима УИО БиХ, више за 42 одсто у односу на годину раније.

Пад у издатим маркицама се биљежи и код увезених цигарета, и то за готово девет милиона комада, што показује да је, без обзира на поријекло, дошло до пада потрошње цигарета.

Ипак, и поред пада, УИО је на основу дувана и дуванских прерађевина из увоза “убрала” 30 милиона КМ прихода више него 2016. године.

Тако је, збирно гледано, износ прикупљеног новца по основу акциза на дуван ипак растао.

У периоду од 2006. до 2017. године приход од акцизе на дуван и дуванске прерађевине се просјечно годишње повећавао за 8,84 одсто”, стоји у извјештају УИО БиХ.

Светозар Михајловић, савјетник у предузећу “Дуван” из Бијељине, које се бави производњом, откупом и прерадом дувана, каже како су прогресивне стопе акциза на домаћи дуван и прерађевине изазвале контраефекат.

Подсјећа да је повећање акциза обавеза коју је БиХ раније преузела од Европске комисије, гдје се цијене цигарета и акциза усклађују с ЕУ, а гдје се не прате други стандарди. Све је, каже он, резултирало експанзијом црног тржишта.

Акцизе се повећавају, а посљедице се не сагледавају. Долази до мањих прихода у буџет, гдје губи држава, а људи пуше неквалитетан дуван, који је ионако штетан за здравље”, казао је  Михајловић.

Сматра како домаћа производња уопште није заштићена.

Мултинационалне компаније су преузеле све домаће фабрике цигарета и домаће брендове углавном укидају јер за њихове постоји већ развијена малопродаја, тако да су преузели тржиште”, закључио је он.

Непредвидиво тржиште довело је до тога да се узгој дувана гаси тамо гдје је традиција стара вијековима.

Примјер је Љубиње, гдје се са око 160 хектара, на колико су се простирали засади прије неколико деценија, дуван сади на тек четвртину тих површина.

Већ неколико година нема откупа, нема уговора, нема регулисане откупне цијене”, казао је за РТРС Драгољуб Сорајић, референт за пољопривреду општине Љубиње.

Здравко Климента, узгајивач из ове локалне заједнице, каже како произвођачи годинама складиште дуван, без изгледа да ће имати сигуран откуп.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име