Александар Ласица: Бити предсједник ФК „Романије“ је велики изазов и одговорност

0
222

Специјалном позивницом урученом од стране Фудбалског савеза Републике Српске, паљански фудбалски клуб „Романија“ од наредне сезоне играће у Другој лиги Републике Српске, гдје се након девет година враћа из Треће лиге.

Та информација је наишла на позитивне реакције код Паљана и љубитеља фудбала, те је била одлична прилика да разговарамо са предсједником клуба Александром Ласицом о очекивањима у наредној сезони, али и дугорочним плановима и амбицијама клупске управе.

Захваљујући амбициозној управи на челу са предсједником Ласицом и руководству општине Пале, љубитељи фудбала и вјерни пратиоци „Романије“ од идуће сезоне гледаће друголигашки фудбал у Палама.

Какво сте стање затекли по доласку на чело клуба и колики је то изазов био за Вас?

Рад фудбалског клуба пратим годинама, тако да ме није изненадила ситуација у којој клуб преживљава дужи временски период. Бивши предсједник Ненад Ђапић клуб је одржавао на апаратима, није желио да се клуб угаси и да оде у стечај, као многи клубови у окружењу. Морам истаћи да је Ђапић, наравно поред начелника општине Пале Бошка Југовића, био највећи заговорник да на чело клуба дођем баш ја. Наравно, у почетку није било лако прихватити ту позицију, али након пар мјесеци преговора пристао сам да заједно са још неколико бивших играча направим нову Управу клуба. На Скупштини, 13. марта, сам једногласно изабран за новог предсједника клуба. Само два дана раније, одблокиран је и рачун клуба, што је наравно био још један разлог да прихватим понуђену улогу.

А изазов је велики. Бити на челу фудбалског клуба у којем сам направио прве фудбалске кораке, клуба који је у својим редовима имао звијезде као што су Горан Тробок, Огњен Короман, Младен Лучић, Александар Косорић и да не набрајам даље, искрено је велики изазов и одговорност.

Фудбал као „најважнија споредна ствар“, у Палама је био на последњем мјесту годинама. Кога сматрате најодговорнијим за небригу о паљанском фудбалу?

Тешко је рећи ко је крив за пропадање фудбала у нашем граду. Не желим да се бавим људима и политиком која је довела до стања у којем је наша „Романија“ била претходних година. Заузео сам став да су сви ти људи мислили најбоље клубу, али због више силе нису успјели остварити своје циљеве. Жао ми је младих играча који су морали напустити Пале да би нашли клуб у којем могу показати свој потенцијал и раскошни таленат. Није ријеткост да су се многи одлучили и да напусте фудбал. Сада морамо гледати напријед, нема приче о прошлости јер нећемо имати времена за будућност.

Одустајањем „Сокоца“ од наредне сезоне играћете у Другој лиги Републике Српске, колико је то важно за Вас у овом тренутку?

Управо тако. Захваљујући одустајању шампиона са Сокоца, „Романија“ је на наш захтјев добила специјалну позивницу за учешће у Другој лиги РС. ФК „Романија“ је прије десет година кажњена у Првој лиги РС. Одлуком Савеза је пребачена у најнижи ниво такмичења, у Трећу лигу. Тадашња Управа је схватила грешке које су направили и поштовали су санкције Савеза.

Данас смо заслужено добили „пропусницу“ за учешће у Другој лиги, јер пропозиције јасно кажу да наша Регионална лига даје једног представника за учешће у вишем рангу. Од шест екипа једини смо финансијски способни да испунимо све услове. Захваљујем се осталим клубовима из наше Регионалне лиге на подршци, а новом члану лиге, екипи „Олимпа“ из Пала, желим много спортске среће и добрих резултата.

Каква су Ваша очекивања и каква конкуренција клуб очекује у наредној друголигашкој сезони?

Рано ми је у овом моменту рећи каква су нам очекивања. Најбоље да сачекамо прве утакмице и да видимо колико можемо. Конкуренција у Другој лиги чини ми се никад није била тежа. Клубови као што су „Леотар“ Требиње, „Младост“ Рогатица, „Гласинац“ Соколац, „Дрина ХЕ“ Вишеград, „Сутјеска“ Фоча, „Вележ“ Невесиње, „Јединство“ Бродац, „Фамос“ Војковићи и други, само могу да вас натјерају на опрез и максимално залагање на сваком мечу. Надам се да ће убрзо набројане екипе исто мислити кад се спомене ФК „Романија“  и гостовање у Палама. То ће нам бити највећи успјех.

Са каквим играчким кадром клуб располаже у овом тренутку и има ли мјеста ангажману играча из других клубова?

Играчки кадар се знатно мијења у односу на прошлосезонски састав. Неће бити великих отпуштања, али долазака сигурно хоће. Првенствено мислим да тројац из „Гласинца“, Благојевић, Живковић и Јовановић. Надам се повратку на терен и Огњена Ерића. У преговорима смо са још неколико квалитетних играча и ускоро можемо причати о костуру тима који може врхунски одиграти сезону.

Прошлу сезону и десет утакмица у Регионалној лиги су одиграли млади играчи, могу слободно рећи јуниори Романије. Они ће у Другој лиги бити од велике помоћи тренеру Срђану Делипари, али и искусним играчима чији сам повратак у клуб већ најавио.

Пале су студентски град и ту привилегију имају ријетки градови у нашој држави. То морамо искористити тако што ћемо отворити врата клуба за све студенте који желе да наставе своје фудбалске кораке започете у својим општинама.

Каква је сарадња са општином и спонзорима из Пала и ко највише улаже у „Романију“?

Општина је генерални спонзор Фудбалског клуба „Романија“ и велику захвалност дугујемо начелнику Бошку Југовићу, који је препознао нашу идеју и жељу да клуб вратимо на старе стазе славе. Он је својим потписом гарантовао учешће клуба у Другој лиги, а то је био главни услов да уђемо у ужи круг кандидата за виши ранг.  Управа клуба дугује велику захвалност нашем начелнику.

Интересовање спонзора је за почетак добро. Нисам очекивао да ће људи препознати наш труд и јавити се за помоћ. „Романија“ годинама живи на рубу егзистенције, многи нису ни знали да клуб постоји. Ситуација се сад промијенила, што ми је посебно драго.

Морам истаћи да поред мене и остали чланови Управе дају све од себе да Романија буде оно што је некад била. Сви смо у клуб ушли волонтерски и не штедимо своје вријеме и снагу да дамо све што можемо.

Какви су Ваши даљи планови у клубу и које су то кључне ствари које се морају промијенити?

Прва два циља су ми били пласман у Другу лигу РС и формирање школе фудбала. Оба циља сам остварио за 100 дана „владавине“, ако тако могу рећи. Сад је много лакше ићи даље у реализацију циљева, јер смо добили повјерење начелника и великог броја грађана.

Морам истаћи велики пројекат чија нас реализација очекује у другом дијелу текуће године, а то је изградња атлетске стазе. Скупштина Града Источно Сарајево на челу са градоначелником Вуковићем је наш стадион уврстила међу четрнаест пројеката у нашем граду. То је велики плус не само за фудбалски клуб, већ и за остале клубове, али и за рекреативце.

Посебно се поносим спомен плочом са именима играча који су свој живот дали у отаџбинском рату. Они су своју последњу утакмицу, ону најважнију изгубили, али за нас су били и остали побједници.

На крају нашег разговора морам истаћи да Пале и паљани заслужују пун стадион и добре резултате наше „Роме“. Трећа лига нека остане иза нас и нека то буде опомена да се никад више „Романија“ не спусти на тако ниске гране. Није срамота играти Трећу лигу, срамота је девет година бити њен становник.

Фудбалски клуб „Романија“ основан је 1934. године под именом „Вихор“, а одмах након Другог свјетског рата промијенио је име у ФК „Милан Симовић“, по народном хероју из Пала. Једно вријеме носио је име и ФК „Слободна Романија“.

Током одбрамбено-отаџбинског рата у БиХ ФК „Романија“ престаје са радом, јер се фудбалери прикључују Војсци Републике Српске. Клуб је у рату остао без директора Влајка Петровића и једног од најбољих играча Дражена Јасике. По завршетку рата, „Романија“ се укључује у Прву лигу Републике Српске.

Неки од звучних имена из свијета српског фудбала који су у паљанској „Роми“ направили прве кораке били су Горан Тробок, Огњен Короман, Александар Косорић, Немања Кнежевић, Младен Лучић и многи други.

 

 

Аутор: Миљан Рашевић

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име