Аналгетска својства куркуме

0
368
Фото: Независне

Куркума је ефективнија у отклањању болова од популарних таблета против болова, тврди се у новом истраживању које је провела талијанска фармацеутска фирма Velleja Research.

Др. Francesco di Pierro,аутор студије, рекао је како је након три седмице кориштења куркуме утврђено да играчи рагбија не осјећају бол, односно да им је било лакше као када су пили таблете. За разлику од таблета, конзумирање куркуме нема негативних ефеката.

“Студија указује на то да би лијек произведен на бази куркуме могао представљати сигурно средство за уклањање болова у костима и мишићима које изазивају напорне тјелесне активности”, рекао је Di Pierro.

Истраживачи вјерују да куркума помаже у лијечењу упалних стања па и артритиса, рака и срчаних обољења.

Бивши играч рагби клуба у Лондону, Angus Stewart користи ову терапију у оквиру које пије двије таблете на бази куркуме дневно. Рекао је како се осјећа много боље док вјежба те да се брже опоравља.

У истраживању је судјеловало 50 играча рагбија из Италије. Половица је лијечена таблетама против болова, а половица таблетом на бази куркуме. Утврђено је да су обје групе имале смањене болове, али да је група која је користила стандардне лијекове имала више пробавних сметњи.

Истраживање је објављено у европском издању часописа Medical and Pharmacological Sciences.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име