Анемија, хипотиреоза и болест бубрега неки су од разлога сталног осјећаја хладноће

0
307
Фото: Shutterstock

Ако сте једна од оних особа којима је увијек хладно ово може бити симптом неких озбиљних здравствених проблема попут анемије, болести бубрега, хипотиреозе и дијабетеса тип 2.

Такође, особе са лошом циркулацијом могу осјећати да им је константно хладно, али и мршаве, ненаспаване и уморне особе.

Анемија

Анемија може бити узрок што вам је стално хладно. Анемија се дешава када немате довољно здравих црвених крвних зрнаца. Она вас чини уморним, слабим, често имате вртоглавице и убрзано и кратко дишете. Такође, чини да вам је стално хладно, посебно по ногама и рукама. Сумњате ли да имате анемију посјетите љекара који ће пронаћи узрок и посавјетовати вас да промијените начин исхране.

Хипотиреоза

Када штитњача не може да направи довољно хормона може вас учинити претјерано осјетљивим на хладноћу. Такође, узрокује болове у зглобовима, затвор, суву кожу и дебљање. И овај проблем је рјешив јер вам ваш љекар може прописати људске хормоне који замјењују оне које ваше тијело не производи.

Раyнаудов феномен

Овај феномен је стање у којем ниска температура изазива поновљене и пролазне нападе грчева малих мишићних артерија, прекапиларних артериола и артерио-венских шантова, који блокирају проток крви у прстима, ногама, ушним шкољкама, носу и другим акралним дијеловима тијела. Специфични симптоми који карактеризирају овај феномен су промјена боје коже прстију, појава болова у прстима и ногама након излагања хладноћи или притиску и појава пецкање или бола у прстима након загријавања. Ова болест тешко се лијечи, процес лијечења је дуготрајан и захтјева велику упорност болесника и љекара.

Болест бубрега

Када су бубрези болесни они слабо филтрирају крв. То може смањити тјелесну температуру и узроковати друге проблеме. Болест бубрега такође је повезана с анемијом, због које можете осјећати хладноћу чак и кад је вани вруће.

Дијабетес типа 2

Имате ли дијабетес тип 2 такође можете осјећати хладноћу. Због тога количину шећера у крви држите под контролом и сигурно ће вам бити лакше.

Периферна артеријска болест

Периферна васкуларна болест је атеросклероза доњих екстремитета која узрокује њихову исхемију. Ако је једна нога много хладнија од друге још ако је и болна или укочена то може бити знак болести. Уколико имате ове симптоме морате се хитно обратити љекару. Промјене у прехрани и вјежбање понекад могу помоћи, али ваш љекар вам мора дати одоговарајуће лијекове, а понекад болест захтијева и операцију.

Анорексија

Поремећај прехране који вас доводи до драстичног смањења броја килограма може бити веома опасан за ваше тијело. Недостатак тјелесне масти учиниће да осјећате хладноћу поготово по рукама и ногама. Ово стање може бити опасно по живот. Разговарајте с љекаром ако мислите да имате овај проблем.

Грипа

Узрок је вирус који утиче на цијело тијело, укључујући ваш нос, грло и плућа. Можете добити високу температуру и грозницу уз главобољу, бол у мишићима, кашаљ и слабост. Грипа може бити веома озбиљан болест посебно за дјецу и старије особе.

Периферна неуропатија

Ако осјећате да су вам ноге хладне, али нису хладне на додир то би могао бити знак да имате периферну неуропатију. Обично креће од прстију и иде према горе. Периферну неуропатију можете добити због инфекција, болести јетре или бубрега.

Не уносите довољно витамина Б12

Недовољна количина витамина Б12 може довести до анемије, што чини да осјећате хладноћу. Витамин Б12 можете унијети конзумирајући пилетину, јаја и рибу. Имајте на уму да не можете само прехраном унијети довољну количину витамина Б12 због тога потражите витамин Б12 у апотекама.

Још један од узрока може бити и недовољно жељеза у организму, хипопитуитаризам ( када ваша хипофиза не ствара довољно хормона), неки лијекови који пијете, те конзумација алкохолних пића.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име