Апел “Фејсбуку” да повуче апликацију за дјецу

0
223

Више од 100 стручњака који се баве дјецом апеловало је на друштвену мрежу “Фејсбук” да повуче апликацију намијењену дјеци млађој од 13 година.

У отвореном писму власнику “Фејсбука” Марку Закербергу, они су навели да је апликација “Месинџер кидс” неодговоран покушај да се млади охрабре да користе ову мрежу.

Млађа дјеца нису спремна да имају налоге на друштвеним мрежама, сматрају стручњаци, пренио је Би-Би-Си.

“Фејсбук” је саопштио да је апликација дизајнирана у сарадњи са стручњацима за безбједност на интернету као одговор на захтјеве родитеља да имају већу контролу над начином на који њихова дјеца користе друштвене медије.

Ријеч је о поједностављеној, закључаној верзији апликације “Фејсбук месинџер”, која захтијева одобрење од родитеља прије употребе. Подаци које ова апликација генерише не користе се за маркетинг.

Стручњаци у писму наводе да “све бројнија истраживања показују да је прекомјерна употреба дигиталних уређаја и друштвених медија штетна за дјецу и тинејџере” и да ће нова апликација “врло вјероватно угрозити развој здравља дјеце”.

“Они нису довољно стари да би се бавили комплексношћу онлајн односа, који често доводе до неспоразума и сукоба чак и међу зрелијим корисницима”, напомињу стручњаци.

У писму се указује на везу између употребе друштвених медија и повећане депресије и анксиозности међу тинејџерима.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име