Бањалучанка у деветој деценији вјежба, вози ауто и пише пјесме

0
403

Да године нису препрека да се ужива у животу и да се сваки дан искористи најбоље што може доказује 82-годишња Мара Гранулић из Бањалуке, која и данас редовно иде на рекреацију, планинари, пише пјесме, путује и вози ауто.

Ова витална бака пуна ентузијазма ни у деветој деценији не дозвољава да јој иједна страница живота остане непопуњена.

“Била сам у више планинарских друштава, а сада сам у ПД ‘Мањача’. Волим природу и да планинарим, а до сада сам освојила многе врхове у нашем окружењу”, прича бака Маша, како је зову одмила.

Додаје да је највиша тачка коју је освојила Мусала, највиши врх Балканског полуострва, који се уздиже 2.925 метара изнад мора, на планини Рили у Бугарској. То је било прије 12 година. Бака Маша још планинари, али мање него прије и више не иде на високе врхове.

Посебно воли да путује и до сада је обишла пет континената, али, како каже, због година више неће моћи да иде на далека путовања.

“Волим путовати и имала сам ту срећу да обиђем пет континената. Седамдесетих година прошлог вијека добила сам као награду на лутрији путовање у Рио де Жанеиро. То ми је једно од најдражих путовања јер сам тада била на ‘Маракани’ када се Пеле опраштао од фудбала. То је оно путовање које се памти цијели живот”, прича бака Мара.

Ова бака пуна енергије каже да је већ двије године члан удружења које води Радомир Зрнић, професор на Факултету физичког васпитања и спорта.

То удружење, које броји око 100 чланова, оријентисано је према особама у трећој животној доби и све вјежбе које раде прилагођене су тим особама, а редовно организују и излете и прославе.

“Физичка рекреација је веома битна, али поред тога од великог значаја је и да душу хранимо лијепом музиком и плесом”, прича бака Мара.

Наглашава да је за њену кондицију заслужна и исхрана, која се састоји од много свјежег воћа и поврћа, те да је оријентисана на кување и што више салате.

“Моје здравствено стање је прилично добро. Имам проблем са кичмом, али лијекове користим минимално јер не вјерујем ни у један лијек колико у физијатрију и вјежбање”, прича она.

Сматра да је за њено добро здравствено стање заслужно то што се много креће и што већину свог времена проводи у природи.

Гранулићева савјетује да се што више борави у природи и да шета барем пет километара дневно, поготово, како каже, пензионерима који имају много слободног времена.

Истиче да је задовољна својом кондицијом, али да је то зато што пуно пјешачи и редовно вјежба и код куће.

Рођена је у селу Елезагићи, код Нове Тополе, 1936. године, има двије кћерке и двије унуке. И данас ради за једну фирму, али већину свог животног радног вијека провела је радећи у комерцијали и каже да је радећи тај посао имала прилику да путује и обиђе много дестинација.

За њу је најважније у животу бити скроман и срећан, а срећу за њу чине мале ствари.

“Срећна сам ако данас одем на Бањ брдо. Човјека треба да испуњавају мале ствари и да га чине срећним. Треба бити задовољан у души и то је најважније. Увијек сам била задовољна својим животом”, истакла је Гранулићева.

Истиче да породица сваком човјеку треба увијек да буде на првом мјесту.

Каже да се никако не може сложити са младима и да би им препоручила да мање иду у кафане, да мање пију те да не пуше, јер то штети здрављу.

Препоручује им да више иду у природу, да се друже, читају и да више воде бригу о здравом животу.

“Да би млади доживјели моје године морају да воде рачуна о исхрани и свом животу. Мој савјет њима је да искористе сваку прилику коју им живот пружи, да се што више друже, путују и стварају пријатељства и да буду срећни јер је то најбитније у животу”, поручила је Гранулићева.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име