Бесплатна акција: Стерилисано већ више од 1.500 паса

0
112
Фото: Независне

У масовној акцији стерилизације уличних и власничких паса на подручју града до сада је обављено 1.538 бесплатних стерилизација.

Славен Грбић, координатор пројекта, казао је да је стерилизација паса луталица почела у априлу прошле године, а власничких у септембру.

“Ове године кампања треба да почне у фебруару. Током ове кампање биће обављана заједно стерилизација уличних и власничких паса”, рекао је Грбић за “Независне”.

Додао је да је још рано говорити колико се овим програмом смањио број паса лута-лица на градским улицама.

“Једна женка може да оштени до 12 кучића, а сваком стерилизацијом спријечен је велики број нежељених окоћених животиња. Први ефекти ове акције видјеће се након друге године стерилизације”, рекао је Грбић.

Истакао је да највећи број паса луталица води поријекло од власничких љубимаца који се неконтролисано паре.

“Након тога власници пуштају штенад на улицу, гдје нестаје проблем и из тог разлога ради се на стерилизацији уличних и власничких паса. Када успијемо прекинути долазак штенади из власничких услова, можемо рећи да ћемо имати под контролом популацију паса на улицама”, додао је Грбић.

Овај пројекат спроводи Фондација “Dogs Trust”, а партнер фондације и носилац овог пројекта на подручју града је удружење “Колиба”. Овај пројекат стерилизације паса подржала је и Градска управа.

Сваком псу, након што је прошао процес, стављена је ушна маркица како би грађани могли препознати да ли је тај пас стерилисан.

Фондација “Dogs Trust” овај пројекат истовремено спроводи у седам локалних заје-дница у овој регији, а то су Бањалука, Прњавор, Лакташи, Градишка, Козарска Дубица, Приједор и Мркоњић Град.

Власници на обуци

Фондација “Dogs Trust” организује до 15. фебруара у просторијама “Бањалучког сајма” бесплатну школу за власнике паса.

“Обучени и сертификовани инструктори за псе помоћи ће одговорним власницима да своје љубимце васпитају и социјализују у смислу да слушају команде власника када су напољу, да не буду агресивни и да не нападају друге људе и животиње”, казали су организатори.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име