БиХ: Од деменције око 150.000 обољелих

0
199
Serious Senior Woman With Adult Daughter At Home

У БиХ, према истраживањима, од деменције болује око 150.000 становника којима је потребна цјелодневна њега, а проблем представља недостатак његоватеља, рекао је данас директор Центра за деменцију Сарајево Осман Кучук.

Кучук је, на конференцији “Деменција у региону западног Балкана и доношење националних стратегија/планова за борбу против деменције”, нагласио да недостатак његоватеља представља проблем свим земљама у региону.

Помоћник министра за здравство у Министарству цивилних послова БиХ Драженка Малићбеговић рекла је да је, према подацима Свјетске здравствене организације, број обољелих од деменције у региону западног Балкана достигао 400.000, саопштено је из Министарства цивилних послова БиХ.

“Деменција није природан ток старости и не долази са старошћу. Деменција је један од најозбиљнијих и најбрже растућих изазова за здравствене услуге, социјално збрињавање, друштвену заједницу и породицу, што је нарочито наглашено у земљама са старом популацијом”, рекла је Малићбеговићева.

Директор програма за ментално здравље Свјетске здравствене организације за Европу Данијел Чисолм навео је да деменција представља велики проблем за друштво јер све више људи доживи године у којима се ово обољење најчешће јавља.

На конференцији у Сарајеву учествују представници земаља региона, министарстава, националних организација за борбу против Алцхајмерове болести, те чланови европског и свјетског удружења за борбу против деменције и експерти.

Конференција је резултат активности Центра за деменцију у Сарајеву, а покровитељ догађаја је Министарство цивилних послова БиХ.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име