БИЛА ЈЕ ТО МОЋНА ВОЈСКА: Данас је дан ЈНА – дан Југословенске народне армије! (ВИДЕО)

0
1218

Дан Југословенске народне армије, празник који више не постоји, годинама уназад обиљежаван је 22. децембра. Копнена војска је по бројности била највећи вид ЈНА. Имала је око 140.000 активних војника (укључујући 90.000 регрута), а могла је у ратним околностима да мобилизује више од милион резервиста.

За вријеме Другог свјетског рата, 22. децембра 1941. године, основана је Југословенка народна армија, у Босни и Херцеговини, која свој коначни назив добија тачно десет година касније. Тадашњи предсједник СФРЈ, Јосип Броз Тито, био је врховни командант ЈНА, до своје смрти, 1980. године.

ЈНА је била једна од најреспектованијих војних сила у Европи – говорило се да је пета по снази армија на континенту, специјализована за одбрамбени рат.

Маршал Тито је овим ријечима осликао стварање развитак ЈНА:

Наша армија је почела да се ствара нарочитим начином, не кроз кабинете, не директивама, не великим финансијским средствима, не неким великим војним стручњацима, теоретичарима, него се почела стварати од обичног човјека, обичног сељака, обичног радника, обичног правог народног интелектуалца, од народне интелигенције. Стварати се почела у најтежим данима историје, у 1941. години. Људи који су постали тако рећи темељ та наше армије, дошли су од плугова, из фабрика, из школских клупа. Баш у томе и јесте снага те наше армије, што се од првог дана састојала од таквих људи. Такви људи су били не само обични редови, него и подофицири, официри, до оних највиших. И ја сам био радник.

Тито је још додао:

Та армија рођена је и расла под јединственим приликама, каквих примјера је било мало у историји ратовања.

Војна обавеза у ЈНА била је општа. Састојала се од регрутне обавезе, обавезе служења војног рока, и служења у резервном саставу. У социјалистичкој Југославији постојао је систем општенародне одбране и друштвене самозаштите, па је тако ЈНА била “заједничка оружана сила свих народа и народности и свих радних људи и грађана СФРЈ”.

Припадником оружаних снага сматрао се сваки грађанин “који са оружјем у руци учествује у отпору против нападача”.

Служење војног рока у ЈНА трајало је годину дана.

Чинови у оружаним снагама СФРЈ и Југословенској народној армији су били:

Чинови војника: разводник, десетар, млађи водник;

Чинови подофицира: водник, водник I класе, старији водник, старији водник I класе, заставник, заставник I  класе;

Чинови официра: потпоручник, поручник (поручник корвете), капетан (поручник фрегате), капетан И класе (поручник бојног брода), мајор (капетан корвете), потпуковник (капетан фрегате), пуковник (капетан бојног брода);

Чинови генерала и адмирала: генерал-мајор (контраадмирал *), генерал-потпуковник (вицеадмирал *), генерал-пуковник (адмирал *), генерал армије (адмирал флоте *). (Обиљежено са * су чинови у Ратној морнарици).

Цијепањем, а касније и распадом СФРЈ, Југословенска народна армија је изгубила кохезионо јединство и била је урушена изнутра. Изникла из антифашистичке борбе и створена од народа и народности у Југославији почела је да се распада са сецесијом неких југословенских република (1991. године). Несрећно се повлачила са територије Словеније, Хрватске и БиХ, а касније и са територије Македоније.

Национални кадровски кључ се драстично промијенио и ЈНА је, изгубивши ширу подршку појединих народа и народности у бившој СФРЈ, и званично укинута 20. маја 1992. године проглашењем Војске Југославије као оружане силе Савезне Републике Југославије.

Копнена војска је по бројности била највећи вид ЈНА. Имала је око 140.000 активних војника (укључујући 90.000 регрута), а могла је у ратним околностима да мобилизује преко милион резервиста.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име