Биљана Самарџић: Српски језик се не смије утопити у босански

0
5177

Професор на Филозофском факултету у Источном Сарајеву Биљана Самарџић изјавила је да Срби у БиХ не смију дозволити да се српски језик утопи у босански.

“Српски језик у БиХ не смије изгубити борбу са босанским, јер уколико ту борбу изгубимо, у босанском идентитету изгубиће се и народ и језик”, рекла је Срни Самарџићева, које је учествовала на предавању у Милићима о теми “Чувајмо српску ћирилицу”.

Самарџићева је подсјетила да је 26. августа 1879. године окупациона Аустро-угарска власт преименовала српски језик у “земаљски”, а затим у босански језик, те да се српски језик данас покушава свести на границе Србије.

“То значи да се ми Срби православци у БиХ покушавамо утопити у такозвани земаљски језик, као матерњи, и ми то не смијемо дозволити”, рекла је Самарџићева.

Према њеним ријечима, српски језик и ћирилица увијек су пратили судбину српског народа, тако је било у прошлости, за вријеме Првог и Другог свјетског рата, а тако је и данас.

Асистент на Филозофском факултету у Источном Сарајеву Светлана Панић поручила је окупљенима да говоре српским језиком, пишу ћирилицом, која је најљепше писмо, те да се држе православне цркве.

“Сви можемо пазити како ћемо правописно да се изражавамо, и писмено и усмено. Сви можемо пазити у СМС порукама на правопис, сви можемо у своје телефоне да поставимо ћирилични фонт. Не постоји ниједна пора живота у којој не можемо свакодневно дати свој допринос у борби за очување језика и писма”, рекла је Панићева.

Предавање је одржано у милићком Средњошколском центру у оквиру августовских културних садржаја, у организацији Савјета за културу и Народне библиотеке општине Милићи.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име