Биљке које исушују и(ли) овлажују ваздух у простору

0
286
Фото: Независне

Сув ваздух са собом доноси проблеме за дисајни систем, а против њега се можете борити на природан начин уз помоћ биљака које овлажују ваздух. Са друге стране, ако имате проблема с превише влаге у простору, такође вам може помоћи природа..

5 биљака које овлажују ваздух у простору

Пачемпрес

Пачемпрес се у Јапану сматра светим дрветом, јер се вјерује да се у њему сакупљају душе преминулих. Ово зимзелено дрвеће овлажује ваздух и упија нечистоће у вашем простору. Неки тврде да умањује симптоме мигрене и главобоље. Заузврат тражи хлад и редовно залијевање.

Свекрвин језик

Ова биљка чини чудесне ствари: освјежава ваздух, производи велике количине кисеоника те неутралише штетне твари из синтетичких материјала. С обзиром на то да задржава влагу у својим листовима, не треба ју често залијевати. Поврх свега, не тражи много пажње, па је можете смјестити у било који дио стана или куће.

Фикус

Фикус је једна од најпопуларнијих кућних биљака с обзиром на то да влажи ваздух, испуњава га кисеоником, неутралише токсине и вирусе те упија доста прашине. Најбоље успијева у домовима с много простора, а тражи и сталну хладовину. Најчешћа врста је фикус бењамин, који брзо расте и којег не треба често залијевати.

Лозица

Ова се биљка понаша попут бршљана – својим лишћем брзо обухвати простор око којег расте, те се уздиже према свјетлости. Брзо се прилагођава сувом ваздуху, те га постепено овлажује. Са друге стране, треба јој много хлада и често залијевање.

Каланхоа

Ова биљка с Мадагаскара је створена за станове са сувим ваздухом. У листовима задржава влагу и помаже у регулацији свјежине у својој околини. Не треба је често залијевати, али је треба позиционирати на мјесто са којег ће добити доста Сунчеве свјетлости.

5 биљака које исушују вишак влаге у ваздуху

Спатифилум

Вјерује се да ова биљка доноси љубав у кућу, па је неки називају женском срећом. Не само да спатифилум исушује вишак влаге у ваздуху и регулише климу у простору, већ и уништава буђ. Најбоља искористивост је ако биљку држите у простору на идеалних 18 степени Целзијусових.

Кавовац

Бобице кавовца појављују се тек након пет или шест година од тренутка када је биљка посађена, па је најбоље купити већ израслу биљку. Она исушује вишак влаге, а ваздух испуњава прекрасним тропским мирисом.

Мирта

Мирта је симбол мира и ужитка. У прошлости су људи вјеровали да је ова биљка света, да људима може повратити младост, а путнике испунити додатном енергијом. Данас су утврђене неке друге благотворне карактеристике. Мирта уклања вишак влаге из околине те убија микробе из ваздуха.

Ловор

Ловор је симбол побједе, славе и величанства. Потиче из суптропског подручја због чега воли хлад, влажан ваздух и дарежљиве количине топле воде. Уклања вишак влаге из ваздуха, а његови осушени листови оплемениће окус бројних јела у кухињи.

Стабло лимуна

Лимуново стабло испуњава ваздух фантастичним цитрусним мирисом, а истовремено уклања вишак влаге из своје околине. Садржи велик број љековитих твари, те стерилише простор око ње. Лимуново стабло воли Сунчеву свјетлост и редовно залијевање.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име