Бјелица: Избјегавају се унутарстраначки избори

0
331

Предсједник Регионалног одбора СДС Сарајевско-романијске регије Милован Бјелица оцијенио је да се подношење оставки и унутарстраначки избори у СДС-у избјегавају, а предсједник странке Вукота Говедарица сматра да нема подршку Скупштине и зато из СДС-а искључују људе који су јавно износили своје мишљење.

“Они сада пријете људима, упозоравају их и приморавају да ћуте. Мисле да је страначки печат свети грал, који ће сачувати позиције искључивањем свих који имају кредибилитет, став и мишљење, а не виде да ће остати без чланова и посланика и да ће оваквим радом и останком на челу СДС-а на наредним општим изборима, а прије тога и на локалним, доживјети катастрофу и ући у историју као руководство државотворне странке која није прешла цензус, те након тога можда и нестати”, наводи Бјелица.

Он истиче да се то не смије допустити и да не може да ћути и пусти да “оде низ воду” 28 година рада, изграђивања странке, од мјесних и општинских одбора до градских и републичког.

“Њима смета континуитет и сваки снажан члан странке. Одрађују то много боље од свих високих представника. Закључили су то страни и недобронамјерни фактори који су раније СДС нападали директно, а сада користе управо чланове СДС-а”, навео је Бјелица у писаној изјави.

Он наглашава да од чланства и сипматизера добија поруке да треба да се кандидује за предсједника СДС и да због његових јасно формулисаних и изречених ставова подршку добија од одборника и скупштинске већине на Сокоцу, одборника у Скупштини Града Источно Сарајево и великог броја чланова и функционера из Изборне јединице осам.

“Лично мислим да на унутарстраначким изборима треба да буде више кандидата – ту је и Милан Миличевић, Мићо Мићић и многи други. Странка би показала истинску демократију када би имала три или четири кандидата на изборима за новог предсједника странке”, наводи Бјелица.

Он је увјерен да се са курса и борбе за праву политику СДС сишло због појединаца којима је лично изнад јавног, а материјално изнад Републике Српске, па потом и странке, додајући да је са партиотског приступа политици у СДС-у скренуо прво Младен Босић, а потом и Говедарица.

Бјелица истиче да су у странку вољни да се врате многи који су напустили СДС или самовољом предсједника истјерани, те за то очекује подршку великог броја припадника Борачке организације, породица погинулих бораца, ратних војних инвалида, официра Војске Републике Српске, припадника МУП-а, потомака оснивача странке и других.

“Не желимо странку коју подржавају и којом мешетаре неки блогери и назови новинари без патриотизма и без кредибилитета”, наводи Бјелица.

Он се пита да ли се могу игнорисати ставови чланова и симпатизера странке да је политика коју су проводили поједини СДС-ови министри нанијела

немјерљиву штету, и на претходним локалним, и на недавно одржаним општим изборима, и да ли је СДС због њихових наступа навукао гњев патриотски настројених бирача.

“И на крају кључно питање је – можемо ли наставити даље са предсједником странке који каже да му је драго што није побиједио на изборима, јер да је побиједио, Београд, односно /предсједник Србије Александар/ Вучић би на њега вршили притисак да формира српски блок у БиХ”, навео је Бјелица.

Он каже да још очекује одговор на захтјев за одржавање ванредне Скупштине СДС-а, који је потписало 150 чланова, а који је предат на сједници Главног одбора странке 17. новембра у Источном Сарајеву.

Бјелица истиче да потписници захтјева за ванредну Скупштину не желе да чекају 12. децембар, када је “предсједник у оставци” рекао да ће бити одржана редовна Скупштина, истичући да сумња у ту ријеч.

“Говорити како нема довољно потписа и како има пуну подршку и повјерење је најблаже речено смијешно”, наводи Бјелица и додаје да су обећања из предизборне кампање Говедарице заборављена и погажена и да лидер СДС-а “сада свој петокорак проводи унутар странке”.

Он истиче да је неопходно одржати Скупштину странке на којој ће се “погледати у очи”, затражити извјештаји о донацијама, трошковима кампање и финансијском стању странке.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име