Благодатни огањ сишао у Христов гроб у Јерусалиму

0
746
Фото: : N.N.

Храму Гроба Господњег у Јерусалиму појавио се Благодатни огањ.

Патријарх јерусалимски Теофил III предао га је окупљеним ходочасницима, укључујући делегацију руског Фонда Андрије Првозваног, који ће светињу специјалним авионом донети у Москву.

Присутни у Храму Гроба Господњег дочекали су ватру уз повике “Христос васкрсе!”. Вјерници су запалили свежањ од 33 свеће, по броју година које је Христ провео на земљи.

Авион са Свете земље ће слетјети у Москву око 21 по час. Они који желе, могу да добију дио ватре директно на аеродрому “Внуково 1”.

Након тога ће светиња бити одвезена у многе градове Русије и у руске храмове у иностранству.

Према вјеровању, Благодатни огањ симболише нерукотворену свјетлост ускрснућа Христовог о којем је говорио апостол Петар. Огањ се сваке године пали у Храму Гроба Господњег у Јерусалиму уочи Ускрса.

На тај дан, богослужење и призив Благодатног огња заједно служе Православна црква у Јерусалиму, Српска православна црква и Јерменска апостолска црква. Богослужењу такође присуствују и свештеници Коптске и Сиријске православне цркве, као представници фрањевачког реда Римокатоличке цркве. Богослужење Велике суботе у Храму Гроба Господњег литургијски подсјећа на догађаје Христовог страдања, погреба и сахране. Уједно представља и увод у његово васкрсење.   

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име