Блажић: Oво признање једнака је заслуга свих мојих саиграча и тренера ФК Фамос

0
1544

Данел Блажић првотимац ФК “Фамос”-а из Војковића, носилац титуле “Најбољи спортиста” и “Најбољи фудбалер” у 2016. години Општине Источна Илиџа, одвојио је мало времена за наш портал и одговорио на нека питања која смо му поставили.

Какав је осјећај бити проглашен за најбољег спортисту Општине Источна Илиџа?

Велика је част и задовољство што сам се ове године пронашао међу најбољим спортистима Општине Источна Илиџа, те у тако јакој конкуренцији успјешних и остварених спортиста бити проглашен за најбољег спортисту и најбољег фудбалера. Сама помисао да сте изабрани за најбољег међу најбољима је непроцјењива. Сви знамо да је фудбал колективни спорт ,па не бих желио себе лично да истичем, ово признање једнака је заслуга свих мојих саиграча и тренера ФК “Фамос” за један труд, рад и залагање дужи низ година.

Какви су били твоји почеци у спорту и да ли је фудбал био твој први избор?

Фудбалом сам се почео бавити још као дјечак, лопта ме је некако увијек највише привлачила и дан данас та љубав и страст према фудбалу није се стишала ни мало. То је можда и насљедно, јер је мој деда давне ’66 године наступао за сарајевски Жељезничар па можда одатле потиче толика љубав према овом спорту коју је он лично пренио на мене. Моји први тренинзи су били у ФК “Славија”, међутим то није дуго потрајало, и одмах сам прешао у Војковиће у ФК “Фамос”. Наступајући за млађе категорије овога клуба, био сам капитен кадетске селекције и имали смо запажену улогу на Омадинском првенству. Услиједио је позив за први тим и са 16 година сам почео тренирати са првим тимом. Свој деби сам уписао у Првој лиги РС наступом против ФК “Радник”-а у Бијељини. Тако је све почело. Данас, скоро 5 година, континуирано чиним стуб одбране свога тима.

И твој брат је један од признатих и познатих спортиста Источног Сарајева, да ли постоји тај ривалитет међу вама?

Мој брат Данијел, један од најпризнатијих спортиста РС, вишеструко је награђиван титулом најбољег спортисте, освајач златних Балканских медаља, запажених наступа на европској и свјетској сцени када је ђиу ђицу у питању. Свакако да ми је његов успјех био један од показатеља како треба радити и тренирати, борити се за оно што желите да би сте успјели. Драго ми је да сам овим признањем успио бар мало парирати његовом успјеху који је далеко већи. Слободно могу рећи да у њему видим ментора, један правац и пут којим бих желио ићи као спортиста те самим ти бити успјешан и остварен.

Након добијања ове титуле, какви су твоји планови за даље?

Добијањем овога признања желим себе подстакнути на још већи аганжман, рад, ред и дисциплину и сигуран сам да резултати никада неће изостати, те да ће као награда за све то бити још оваквих признања и награда.

Можеш ли нам прокоментарисати стање у спорту у РС, ево конкретно фудбал којим се бавиш и клуб у коме си, каква су твоја очекивања, а каква је реалност?

Што се тиче стања у којем се спорт у РС налази слично је стању државе у којој живимо, тешка економска ситуација деградира младе и талентоване спортисте пружајући им минималну или никакву подршку, како њима тако и разним спортским колективима па су они све висе препуштени сами себи, својој жељи за успјехом и доказивањем, која, чини ми се, када је спорт у питању никада није дошла у питање.

Познато је да је фудбал у БиХ и РС у рангу са много мање развијеним државама, те да је он скоро дотакао дно. Нажалост, лоше стање постојеће спортске инфраструктуре, спортских терена, финансијске ситуације горући су проблеми спорта у нашој држави, па и не чуди све чешћи одлазак младих и талентованих спортиста у друге земље.

Баш због ових ствари и мој колектив се данас налази у Другој лиги РС,и такав сигурно важи за једног од најбољих колектива на нашој регији, те радимо на томе да се овај фудбалски клуб врати у прву лигу, гдје му је објективно мјесто по показаним играма један дужи низ година.

Да ли те можемо очекивати и у малоногометној репрезентацији БиХ или можемо опет очекивати „излете“ у правцу футсала?

Добивши позив за окуплјање Мининогометне репрезентације БиХ указана ми је велика част, па се надам да ћу поред “великог” фудбала, гдје је сезона заиста дуга, те приватних обавеза, успјети да се наметнем селектору и изборим за мјесто у репрезентацији те учествовати на Европском првенству у Чешкој у јулу мјесецу.

Какав је Данел Блажић приватно и да ли је ово признање утицало и на твој приватни живот, дјевојке, друштво, породица … ?

Добио сам много честитки од својих спортских колега као и приватно, желио бих свима да се захвалим још једном. Потичем из велике породице, гдје су нас најприје научили ста значи бити скроман, како цијенити и пожтовати ствари и људе које имамо у животу. Чврсто стајати на земљи и борити се за своје парче неба. Тако и поступам кроз живот, понизно и скромно, са великом жељом да из свега извучем најбоље. Све има своје успоне и падове, па тако и спорт, међутим треба бити упоран, подигнуте главе корачати напријед, радом, трудом и одрицањем постићи свој циљ. Бити најбољи међу најбољим.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име