Болест коју преносе жене, а оболијевају мушкарци

0
467

Хемофилија је ријетка и тешка болест која, на сву срећу, не погађа често наше становништво, а карактерише је отежано, а некада и потпуно онемогућено згрушавање крви.

Постоје четири врсте хемофилије од којих је најчешћа хемофилија “А”. Усљед трауме, хируршких захвата крв се код пацијента отежано згрушава ( или се уопште не згрушава), а пацијент показује изузетну склоност ка крварењу које не може да се заустави.

У случају ове болести, пацијент има изузетну склоност да крвари у зглобове. То су спонтана крварења која могу настати без икаквог видљивог повода

Тежи облици хемофилије су некада били смртоности. Захваљујући интензивном развоју медицине и истраживањима у овој области у задњих двадесет година, данас је то болест са којом се, уз правилан третман, може нормално живјети.

Пред љекарима је данас изазов да се болест препозна што раније, те настоје, када је случај са хемофилијом, да дијагнозу успоставе већ у првој години живота. У постављању дијагнозе јако је важно испитати мајку.

Нису се вресте хемофилије насљедне, али у већем броју случаја се насљеђује преко женске линије, а такође може настати и генетском мутацијом. Хемофилија “А” и “Б” искључиво погађа мушку популацију, док су жене преносиоци обољења и немају никада изражене симптоме болести. Обољели мушкарци не преносе даље болест на своје потомство.

“Уколико се модрице јављају често код новорођенчета, није разлог за панику, али је обавезно јавити се љекару”, савјетује шеф Одјела за дјечију хематоонкологију и имунологију са центром за хемофилију УКЦ РС и национални координатор за хемофилију РС, те професор на Медицинском факултету у Бањалуци Јелица Предојевић – Самарџић за Алтернативну телевизију.

Захваљујући напретку медицинине, наши стручњаци успијевају дијагностификовати хемофилију већ код новорођенчета, што раније није било случај када су пацијенти долазили са петнаест/шеснаест година са већ оштећеним зглобовима и ортопетским помагалима.

“Са одрастањем компикације због хемофилије се повећавају и све су већи деформитети на зглобовима, кољенима и скочним зглобовима. Дешава се да пацијент има саобраћајну несрећу или буде подвргнут великој операцији и да дође до ексцесивног крварења које завршава са великим бројем трансфузија. Некада се дешавало да такви пацијенти, нажалост, подлегну у таквим ситуацијама, а данас више љекари у Бањалуци немају такве случајеве”, рекла је професорка Предојевић – Самарџић.

Данашње лијечење се базира на принципу да се пацијенту искључиво венским путем даје фактор коагулације који му недостаје.

“Шездесетих година прошлог вијека, обољелим пацијентима се могла дати само крв, што није адекватна замјена и терапија”, напоменула је Предојевић – Самарџић.

Захваљујући напретку медицине који је нашао примјену у Републици Српској, сви пацијенти обољели од хемофилије су стављени на профилактичну терапију. Како је за АТВ објаснила професорка Предојевић – Самарџић, то значи да након дијагностификовања болести пацијент редовно прима терапије и када нема крварење и на тај начин се омогућава да он има све нормалне физичке активности, па чак има могућност да се бави спортом.

Од 2008. године интензивно се ради у Републици Српској на побољшању његе пацијената са хемофилијом. Набављени су лијекови који се производе на доста специфичан начин и који су већим дијелом заправо деривати крви који подлијежу веома строгим контролама и који су скупи.

Посебан фокус је усмјерен према дјечијој популацији у циљу спрјечавања настанка деформитета, а паралено је у циљу било да одраслим пацијентима буде обезбијеђена терапија.

Ако је хемофилија на вријеме откривена и ако се редовно практикује терапија, живот дјетета обољелог од хемофилије подразумијева интравенозну терапију два пута седмично и чиме му је обезбјеђено нормално згрушавање крви у наредна два дана. Пацијенти су у могућности набавити терапију уз рецепт на подручју цијеле Републике Српске.

Прошле године је отворен и Центар за обољеле од хемофилије у РС гдје су сва стечена знања обједињена на једном мјесту и то је велико међународно признање бањалучког тима хематолога.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име