Боравак у парку вас чини срећнијим и задовољнијим

0
104
Фото: Pixabay

Само двадесет минута дневно проведених у градском парку доприноси већем осјећају среће и задовољства, а притом не мора ни да се вјежба, показало је ново истраживање америчких научника.

Студија која је спроведена упућује на то да градски паркови корисницима омогућавају да “уроне” у природу, што доноси значајне физичке и менталне предности, попут смањења стреса и опоравка од менталног умора. Резултати истраживања научника са америчког Универзитета Алабама у Бирмингхему објављени су у часопису Интернатионал Јоурнал оф Енвиронментал Хеалтх Ресеарцх.

“Посјетиоци парка обухваћени истраживањем изјавили су да се послије боравка у природи много боље осјећају и физички и ментално”, рекао је вођа студије др Хон K. Јуен, додавши да су он и његове колеге установили да ниво тјелесне активности учесника истраживања није био повезан са побољшањем емоционалне добробити. То значи да и особе које нису у стању да се баве ни најблажим обликом рекреације због старије животне доби или инвалидитета имају велику корист од боравка у градским парковима.

Ово истраживање навело је научнике на закључак да зелене површине у урбаним срединама подстичу емоционалну добробит и да је у градовима потребно направити још више паркова и зелених површина.

Лоше је то што градске власти и инвеститори све чешће зелене површине у урбаним срединама замјењују стамбеним и пословним зградама.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име