Брак спас од стреса

0
184

Мада се у шали неријетко каже да уласком у брак завршавају дани слободе и забаве, научници су недавним истраживањем утврдили да брак заправо може спасити од стреса.

Истраживање објављено у магазину Psychoneuroendocrinology, које је провела група научника, каже да је људима лакше носити се са стресом када нису сами.

Резултати су показали да људи у браку имају најнижи ниво кортизола, односно хормона стреса. То може значити да се вјенчани парови заправо носе с мање стреса у односу на самце.

Такође, истраживачи су примијетили да је највиши ниво кортизола био међу онима који су били у браку па су се развели, као и међу онима који су се морали носити са смрћу свог партнера.

Ниво кортизола се мијења током дана. Он углавном достиже своју највишу тачку у тренутку када се особа пробуди, а наставља падати током дана. Истраживање је такође упоредило нивое кортизола међу учесницима, а резултати су показали бржи пад међу вјенчаним испитаницима у упоредби с другим групама.

С обзиром на то да се стрес повезује с настанком рака или срчаних болести, људи у браку који су изложени мањем стресу могли би имати мањи ризик да оболе од ових болести.

Такође, важно је имати на уму да овај закључак није лијек за све ситуације. Нема смисла вјенчати се с првом особом у коју се заљубите или спашавати односе који немају будућност како бисте покушали спријечити појаву стреса.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име