Британци су увели четвородневну радну недјељу и резултати су изненађујуће добри

0
246
Фото: Shutterstock

Низ малих британских компанија увео је за своје раднике четвородневну радну недјељу усред актуелних идеја да мање рада може донијети већу продуктивност и бољу равнотежу између живота и рада.

Стога све више послодаваца експериментише с давањем три слободна дана недјељно својим радницима уз задржавање исте плате.

У посљедњих пола године то су већ учиниле компаније

“Synergy Vision”, “Elektra Lighting”, “Lara Intimates” i “Intrepid Camera”. “The Wellcome Trust” највећи је послодавац у Великој Британији који размишља о увођењу пробне фазе за својих 800 запослених, пише Гардијан.

Чини се да радници у Великој Британији због краће радне недјеље нису имали никаквих проблема с извршавањем радних задатака и поштовањем рокова. Штавише – посао им цвјета, а стреса је мање.

– Било је ово шест лијепих недјеља с дугим викендима – рекао је Нил Ноулс, консултант у “Електри”, која је скраћену радну недјељу увела у јануару.

– Два од седам дана су једва довољна да се човјек опорави од стресне недјеље. Али три дана довољна су да се одморите, али и да имате довољно времена да радите нешто друго – додао је.

То је потврдио и Максим Гру из компаније “Интерпид” у Брајтону.

– Ја учим француски, Роко се прикључио једној позоришној трупи, Хјуго проводи више времена у својој столарској радионици, а Сем прави робота – рекао је Гру.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име