Брнабић: Ако буде приморана, Србија ће бирати ЕУ, а не Русију

0
616

Уколико Србија буде приморана да бира између ближих веза са Русијом и чланства у Европској унији, одлучиће се за ово друго, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић у интервјуу америчкој новинској агенцији Блумберг.

Брнабићева је рекла да ће као премијерка наставити пут који је почео њен претходник, сада предсједник Србије Александар Вучић, да би припремила земљу за чланство у ЕУ до 2020. када јој се завршава мандат.

ЕУ је тамо гдје ми идемо – то је јасно”, рекла је Брнабићева.

Ми имамо емотивне везе са Русијом због традиције, културе и вјере”, навела је она и указала на то да у Србији велики број људи у потпуности доживљава Русију као нашег великог брата, нашег заштитника.

Према њеним ријечима, ова осјећања се не могу занемарити, “али наш стратески пут је ЕУ”. Подсјећајући да је Вучић одбио да прати одлуку Уније да уведе санкције Русији због Украјине, Блумберг наводи да Брнабићева није могла да потврди да ли ће наставити тај став уколико буде угрожено приступање Србије ЕУ.

Не могу то сада да коментаришем, јер је на Балкану веома тешко посветити се било чему. То је тежак регион”, рекла је Брнабић, за коју агенција напомиње да не припада ни једној политичкој партији и да је образована у САД и Британији.

Брнабићева је рекла да постизање напретка у нормализацији односа са Приштином, како је навео Блумберг, сада зависи од тога да Приштина одобри неки степен аутономије Србима који живе на сјеверу КиМ, а да ће на самом крају бити одлучено о питању статуса.

Без обзира да ли смо у потпуности спремни 2020. да се придружимо ЕУ, то ће опет зависити од ЕУ да ли жели да прихвати нове чланице”, рекла је Брнабић.

Она је додала да никада није имала разлога да сумња да ће имати Вучићеву пуну подршку за тешка питања, али и одријешене руке да ради шта мисли да је најбоље.

На питање да ли ће моћи да доноси одлуке без његовог надзора, она је рекла “била бих изненађена када не бих”.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име