Брнабић: Добри односи БиХ и Србије кључни за стабилност региона

0
167
Сарајево - парламентарци БиХ - Брнабић

Чланови колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ и предсједник Владе Србије Ана Брнабић оцијенили су данас на састанку у Београду да су двије земље важни политички и економски партнери, чији су добри односи кључни за стабилност цијелог региона.

На састанку је разговарано о унапређењу политичких и економских односа БиХ и Србије, као и о питањима регионалне стабилности, инфраструктурног повезивања и међусобне подршке у процесу европских интеграција, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Потврђено је заједничко опредјељење да, међусобном подршком у процесу европских интеграција, БиХ и Србија наставе да улажу напор за очување мира и стабилности, чиме се релаксирају и унутрашњи политички односи у обје земље.

С тим у вези, поздрављена је чињеница да је БиХ предала одговоре на Упитник Европске комисије, те упозорено на то да не би било добро да било која земља у региону западног Балкана заостаје у процесу европских интеграција.

Заједнички је наглашено да постоји интересовање да дијалогом и у што скорије вријеме буду ријешена сва отворена питања у односима двије земље, а посебно питање односа према прошлости, питање границе, као и имовинско-правна питања.

Разговарано је и о изградњи и трасама ауто-пута Сарајево-Београд, за који је оцијењено да ће бити од огромне користи за обје земље и у политичком и у економском погледу, посебно кад је ријеч о повећању страних инвестиција.

Поменуто је и питање укидања роминга у земљама региона, што би, како је речено, био велики позитиван сигнал и за ЕУ и за све грађане земаља западног Балкана.

Разговарано је и о међусобном признавању диплома, олакшавању добијања радних виза, као и усклађивању царинских прописа и олакшавању преласка границе с циљем повећања размјене људи, робе и капитала.

Саговорници су увјерени да ће ова посјета, посебно у формату свих чланова колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ, представљати значајан искорак у односима двије земље у свим областима.

У наставку дводневне званичне посјете Србији, делегација БиХ сутра ће се у Београду састати и са предсједником Србије Александром Вучићем.

У делагацији БиХ су предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић, предсједавајући Дома народа Огњен Тадић и њихови замјеници Шефик Џаферовић, Борјана Кришто, Сафет Софтић и Бариша Чолак.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име