Брука конзулата БиХ: За пасош БиХ потребно да имате самохрану мајку

0
540

Да би држављанин Босне и Херцеговине добио биометријску пасош своје земље уз посредовање Генералног конзулата у Минхену морао би, уз документе којима доказује право на то, имати и “самохрану мајку” и “чист површински број”.

Таква бизарна објашњења услова за издавање босанскохерцеговачког пасоша,  која су потпуне бесмислице, производ су незграпног превода на њемачки и енглески језик упутстава за издавање докумената, која су доступне на  страницама конзулата и на које је у понедјељак указао портал klix.ba.

На језицима народа и народности БиХ стоји објашњење како је предуслов за издавање пасоша “евиденција јединственог матичног броја (ЈМБГ) у електроничкој бази грађана БиХ”.

У интерпретацији непознатог предводиоца тих упутстава на енглески језик дошло се пак до формулације “одређивање самохране мајке комбинацијом чистог површинског броја (ЈМБ)”.

На енглеском језику то је написано као “….the records of a single mother of combining fresh surface number…”

У преводу на њемачки језик објашњење није пуно боље, јер ту стоји упутство како је за биометријски пасош потребно “одређивање самохране мајке од доброг, свјежег површинског броја (ЈМБ)”.

Ко и како је поставио овакве урнебесне преводе на интернет странице из конзулата нису појаснили.

Дипломатска мрежа БиХ већ је годинама сјециште претежно подобних кадрова странака на власти, а на најодговорније дужности, попут амбасадорских или генералних конзула, најчешће су именоване особе без искуства у дипломатији или у преводу потпуни дилетанти.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име