Будућност: Ауто који сам види пјешаке или семафор!

0
116

Компанија Форд најавила је узбудљиву нову технологију названу “C-V2X”, која подразумијева комуникацију аутомобила и мање-више свега у његовом окружењу!

Идеја је таква да ће нови Фордови комуницирати са семафорима, саобраћајним знацима, па чак и пјешацима, како би возач могао само да ужива у вожњи, а не да брине да ли мора да заустави возило или пази на друге учеснике у саобраћају.

“Након 150 година, узбуђени смо што ћемо моћи да понудимо овако револуционарну технологију, коју можемо упоредити са изумом семафора у 19. вијеку. Први семафор помогао је становницима Лондона да се снађу и остану безбједни на највећим и најзакрченијим раскрсницама. Надамо се да ће наша технологија наставити тај начин иновативног размишљања,” рекао је извршни директор “Ford Connected” плафторме Дон Батлер.

Форд, за сада, није објавио како ће тачно ова технологија функционисати, али аутомобилска индустрија наводи да ће возач, највероватније, добијати упозорење када се приближава пешаку или црвеном светлу. Друга опција је та да се аутомобил аутоматски заустави, односно одреагује без интервенције људског бића које њиме управља.

Ипак, критичари ове идеје наводе да је за “C-V2X” неопходно да и окружење доживи одређена технолошка унапређења, јер аутомобил мора да комуницира са уређајем који емитује и прима његов сигнал. То би значило да би читави градови морали да се опреме сличном технологијом, или да би се од сваког учесника у саобраћају очекивало да носи неки вид уређаја који емитује и прима сигнал, макар било речи само о смартфону.

“Опремање читавих градова подразумевало би астрономске трошкове за градове који, можда, једва успевају да закрпе рупе на путу. А захтевање од сваког пешака да носи смартфон да би био безбедан када изађе из сопствене куће је забрињавајућа промена парадигме,” сматра заменица директора америчке Асоцијације званичника за јавни саобраћај, Корина Киснер.

Продаја првих модела опремљених “C-V2X” технологијом планирана је за 2022. годину, преноси “Si-En-En”.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име