Чавић се присјетио како је 2008. остао без олимпијског злата

0
265

Дисциплина 100 метара делфин стилом на ‏Играма у Пекингу вјечно ће бити памћена због питања “Ко је, заправо, заслужио злато – Милорад Чавић или Мајкл Фелпс?”. Та чувена трка догодила се баш на данашњи дан, прије тачно десет година.

Голим оком посматрано, Чавић је први стигао до циља. Али, званични мјерач времена, “Омега” је побједу, тиме и златну медаљу, додијелила Американцу, најтрофејнијем пливачу свих времена. Ево како је ту одлуку својевремено објаснио Кристоф Бертод, генерални менаџер поменуте комапније:

Постоји велика, велика, велика разлика између додиривања плоче (којом се мјери вријеме доласка до циља) и њеног активирања гурањем. Сигурно је, а то снимак потврђује, да је Чавић пипнуо плочу прије Фелпса, али он је ка плочи ‘клизио’ кроз воду, док је Фелпс плочу ‘напао’… а разлика између њих је стварно била једна стотинка. Сви показатељи нашег система то показују”.

Сада, тачно деценију касније послије тог чувеног окршаја 16. августа 2008., Милорад Чавић овако гледа на поменути догађај у финалу Олимпијских игара у Пекингу:

– Тачно десет година је прошло откако се то десило. Стив Префонтејн је једном рекао ‘Трка је умјетничко дјело у које људи могу да гледају и да их то умјетничко дјело погоди на онолико начина, на колико је то људски ум способан да схвати’. Волио бих да мислим да је цијели пливачки свијет (и више од њега!) осјетио у том кратком тренутку све емоције које су икада постојале. Сви ми вапимо за тим да будемо признати, поштовани и памћени од наших колега.Поносан сам што ће ме памтити по битки коју сам војевао на овај дан 2008.! – поручио је некадашњи пливач.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име